România are o Lege a Muntelui

Publicat de Corina Muntean, 27 iunie 2018, 15:12
Legea a fost adoptată ieri de Camera Deputaților și rezolvă, după mulți ani, probleme extrem de importante ale locuitărilor din zona montană a țării, fiind finanțată cu 1 miliard de euro, pe 10 ani.
Consilierul personal al ministrului Agriculturii pe probleme montane, Tiberiu Ștef, a indicat faptul că acum multe sate vor fi considerate ca făcând parte din zona montană, cu toate avantajele ce decurg de aici.
În temeiul acestei legi se înființează Agenția Națională a Zonei Montane împărțită pe centrele regionale și oficii bazinale, care vor administra programe montane, fiecare cu legea sa specifică:
E vorba de colectarea, prelucrarea fructelor de pădure și a plantelor medicinale, realizarea de stâne montane, centre de colectare, prelucrare lapte și lână, de sacrificare animale, infrastructura și amenajarea teritoriului, dezvoltarea economică și socială în zona montană, sau de protecția și dezvoltarea mediului și conservarea biodiversității, ca și formarea profesională cercetare și, nu în ultimul rând, cultură și patrimoniu montan. Legat de compensațiile bănești pentru proprietarii din siturile Natura 2000, acestea vor face obiectul unui ordin a Ministrului Agriculturii.”
Alte prevederi au în vedere protejarea animalelor domestice și sălbatice, restaurarea monumentelor istorice şi a clădirilor cu valoare culturală, arhitecturală şi istorică.
Tiberiu Ștef mai spune că legea are în vedere și infrastructura destinată turismului montan și cultural, situri arheologice, muzee rurale, târguri și festivaluri.
După votul deputaților, cameră decizională, legea urmează să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Valeriu Russu