România are două dintre regiunile cele mai specializate în agricultură ale UE

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 aprilie 2020, 10:05
Acestea sunt Călărași și Ialomița, reponsabile cu circa o cincime din valoarea adăugată brută ale lor.
Pe de altă parte, regiunea Ileia de pe coasta de vest a Greciei este regiunea cea mai specializată în agricultură, silvicultură şi pescuit din Uniunea Europeană. Asta, în condiţiile în care în anul 2017 o cotă de 24,3% din valoarea adăugată brută creată în Ileia a venit din cultivarea porumbului, tomatelor şi altor fructe şi legume, precum şi din creşterea animalelor şi pescuit, arată datele publicate luni de Eurostat.
Urmează în ordine regiunea Silistra din partea de nord-est a Bulgariei, cu 22,8% din valoarea adăugată brută creată în această regiune, iar pe celălalt mal al Dunării, regiunea Călăraşi din România, care în anul 2017 a fost responsabilă pentru 20,4% din valoarea adăugată brută în această regiune.
În Top 10 se mai regăsesc: Pella în Grecia (19,6%), Bjelovar-Bilogora în Croaţia (19,5%), Almeria în Spania (19,2%) şi Ialomiţa în România (18,6%).