România are 7% indice de spitalizare evitabilă
Publicat de radiomures, 16 octombrie 2015, 19:46
Asta a afirmat, azi, la Tîrgu-Mureş,directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Cristian Vlădescu, într-o conferinţă de presă din cadrul Conferinţei Naţionale de Farmaeconomieşi Management Sanitar de la Tîrgu-Mureş.
Acesta a spus că este pentru prima data când în România s-a măsurat acest indice şi căa cesta este foarte ridicatcomparativ cu alte ţări.
7% din cazurile care ajung să fie internate ar putea fi tratate în afara spitalului, spune Cristian Vlădescu:
Există un indicator care se numeşte indicatorul privind spitalizarea evitabilă, adică, astfel spus, uitându-te la ce anume se spitalizează în România, ce anume boli sunt internate ca să fie mai simplu şi având o listă de boli care sunt considerate în Eurpa de Vest, SUA, Canada boli care pot fi tratate în afara spitalului sau boli care dacă ar fi fost tratate adecvat în afara spitalului nu ar fi dus la internare. Din acest indicator putem afla multe informaţii detailate despre funcţionarea sistemului santitar de la noi. Este pentru prima data când s-a calculat acest indicator în România şi l-am calculat în comparaţie cu alte ţări şi oraşe. De exemplu, hipertensiunea arterială în mod normal nu ar trebui să ajungă ca diagnostic simplu să fie tratat prin internarea în spitale, ar trebui să fie rezolvată la niveluri prespitaliceşti.”
În medie în România avem 7% spitalizare evitabilă faţă de o medie în Franţa de 3%.
În municipiul Bucureşti indicele de spitalizare evitabilă este de 5,3 faţă de 2,2 în Paris.
Sanda Viţelar
Foto: Sanda Viţelar/RTM