România apare în ultimul studiu de poluare realizat de NASA

Publicat de radiomures, 4 iunie 2016, 10:00
Studiul indică scăderi considerabile de dioxid de sulf în județul Gorj din România, în Grecia și în Bulgaria, ca urmare a unor măsuri mai stricte de control privind emisiile de la termocentrale, ca răspuns la mandatele Uniunii Europene.
Cea mai mare sursă de poluare cu dioxid de azot a fost observată în zona orașului Moscova, Federația Rusă, apoi în apropiere de Katowice, în sudul Poloniei, în estul Germaniei și în nord-vestul Republicii Cehe.
O creștere a emisiilor de oxizi de azot, responsabile pentru apariţia unor boli ale sistemului respirator, neurologic și cardio-vascular este raportată pentru acele țări est-europene, între care și România, care nu au reuşit încă să asimileze standardele Uniunii Europene în materie de calitate a aerului.
Studiul publicat recent de Agenţia Spaţială Americană a urmărit nivelul unor poluanți, în intervalul 2005 – 2015, pentru unele dintre cele mai industrializate regiuni din lume. Printre acestea se numără și România, ca parte a Europei de Est.
Conform publicaţiei “Ştiinţă şi tehnică”, informaţiile provin de la satelitul american AURA, care a reuşit să furnizeze observații globale asupra stratului de ozon și a gazelor cheie ce poluează atmosfera, cum ar fi dioxidul de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2).