România a primit timp de 15 ani de când este membră a UE cu aproape 45 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene
Publicat de Corina Muntean, 4 februarie 2022, 10:12
La un deceniu și jumătate de la aderarea la Uniunea Europeană, în România există încă multă reticență față de umbrela comunitară, mulți considerând că țara noastră pierde miliarde în loc să încaseze. Că balanța nu se prezintă așa o arată ultimele calcule: România a primit în 15 ani de când este membră cu 45 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit.
România a primit timp de 15 ani de când este membră a UE cu aproape 45 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, fără a pune la socoteală aici și sumele din PNRR sau investițiile private ale investitorilor europeni, care se ridică iar la zeci de miliarde de lei. Desigur acestea din urmă sub formă de capitaluri și fluxuri de numerar sunt tot ale investitorilor, dar produc bani la noi , în folos comun.
Luat global, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România, conform BNR, au însumat aproximativ 6,86 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu doar 2,4 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2020, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,5 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1, 36 miliarde de euro. Revenind la idee, țara noastră a primit în cei 15 ani de când este membră a Uniunii Europene (2007- 2021) cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul UE, după cum arată analiza realizată de Profit. Astfel, România a primit până în decembrie 2021 suma de 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția sa pentru aceeași perioadă la bugetul comunitar comun a fost de 24 de miliarde de euro.
Fondurile europene au reprezentat în acești 15 ani una dintre sursele importante de finanțare pentru proiecte derulate de autorități, locale sau centrale, dar și de mediul privat. Sumele sunt doar cele accesate de România prin bugetele multianuale ale UE.
La acestea se adaugă alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU (2021-2023), din care 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie anul trecut ca avans din granturile aferente PNRR, iar 123 milioane de euro reprezintă asistență de redresare pentru coeziune (ReactEU).
Recent, Comisia Europeană a virat alte 1,9 miliarde de euro în contul statului român, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce au fost atinse țintele și jaloanele din trimestrul IV 2021.
Pe de altă parte, trebuie spus că împrumuturile din PNRR sunt la dobânzi la care se împrumută Comisia Europeană și pe care le transferă României și sunt mult mai mici cele ce pot fi obținute de autoritățile de la București la ieșirile pe piețele internaționale, deci tot în avantajul nostru. Așa că, nu e loc de interpretări.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.