România a primit ieri prima tranşă de 1,8 miliarde de euro, din pre-finanţarea aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Publicat de Corina Muntean, 3 decembrie 2021, 08:26 / actualizat: 3 decembrie 2021, 18:34
Până la finalul acestui an, ţara noastră va primi şi restul sumei din împrumutul total de pre-finanţare, care se ridică la aproximativ 3,8 miliarde de euro.
Banii europeni din PNRR se acordă în tranşe bi-anuale, în funcţie de îndeplinirea anumitor obiective.
Cu această plată de pre-finanțare trebuie demarate investițiile și reformele fixate de România în Panul National de Redresare.
La capitolul tranziție către economia verde, România şi-a propus investiții de 3,9 miliarde de euro, în modernizarea căilor ferate, inclusiv cu echipamente electrificate sau fără emisii de carbon.
În plus, 2,7 miliarde de euro vor fi investiți în renovarea clădirilor publice și a blocurilor atât din punct de vedere energetic, de exemplu prin anvelopare, cât și pentru a le face mai rezistente la cutremur.
Cum sănătatea are probleme de reziliență unanim recunoscute în România, planul prevede de investiții de 2 miliarde de euro în infrastructura spitalicească, dar și în îmbunătățirea sistemului de educație în domeniu.
Pe măsură ce acest plan este pus în practică, țara noastră va primi în total 29,2 miliarde de euro, din care nu trebuie să dăm înapoi 14,2 miliarde de euro, iar restul de 14,9 miliarde vor veni sub formă de credite cu dobânzi mici, garantate de Comisia Europeană, atât că banii trebuie efectiv investiți până în 2026, iar sumele se eliberează pe măsură ce România atinge concret țintele de etapă pe care și le-a fixat în plan.
Utilizarea cât mai eficientă a primei tranşe din banii europeni primiţi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una din priorităţile Ministerului de Finanţe, alături de construcţia bugetului pe anul viitor, a precizat ministrul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat că va lucra împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri.