România a mai făcut un pas pentru intrarea în organizaţia care reuneşte cele mai puternice 38 de state din punct de vedere economic
Publicat de Andrei Borz, 16 decembrie 2022, 08:59 / actualizat: 16 decembrie 2022, 10:19
Sunt ţări cu democraţii consacrate care deţin peste 70 la sută din producţia şi din comerţul global şi 90 la sută din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Premierul Nicolae Ciucă a depus, ieri, la Paris, un document care arată modul în care legislaţia, politicile şi practicile din ţara noastră se aliniază la instrumentele juridice ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Şeful guvernului român a fost invitat la o sesiune specială dedicată României, în calitate de ţară candidată la OCDE.
Nicolae Ciucă:
Prin acest proces de aderare avem ocazia de a lucra îndeaproape cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi avem ocazia de a învăţa şi de a reforma întreaga societate românească la standardele OCDE. Prin acest demers, Guvernul României s-a angajat împreună cu celelalte instituţii, împreună cu cetăţenii români ne-am angajat într-un proces de modernizare, într-un proces de transformare, într-un proces de reformă la nivelul întregii societăţi, pentru că aici discutăm de un spectru larg de domenii. Discutăm de domeniul educaţiei, de domeniul investiţiilor, de domeniul concurenţei, de domeniul guvernanţei. Acestea sunt domeniile pe care noi ne-am angajat să le modernizăm şi să facem în aşa fel încât să le ridicăm la nivelul standardelor OECD.
La rândul său, secretarul general al OECD, Mathias Cormann, a arătat că organizaţia sa colaborează de aproape 30 de ani cu ţara noastră, care a reuşit rapid să reducă diferenţa faţă de ţările din OECD în ceea ce priveşte venitul mediu pe cap de locuitor, de la 70% la aproximativ 35 de procente.
Mathias Cormann:
România este un prieten apropiat şi un partener valoros al OCDE de foarte mulţi ani. Cooperarea noastră a început în 1990 şi am lucrat împreună în multe domenii diferite, de la politica economică şi socială, la reforme ale pieţei de capital, la politica concurenţei, educaţie şi sănătate. Performanţa economică a României în ultimii ani a fost foarte impresionantă. România a ajuns rapid la venitul mediu pe cap de locuitor a OCDE şi a redus la jumătate diferenţa, de la 70% la aproximativ 35 de procente, în mai puţin de 20 de ani.
Tot la sediul central al OCDE, dar la prânz, premierul a participat şi la un forum organizat de o asociaţie economică americană, unde a afirmat că, în ciuda inflaţiei şi a preţurilor ridicate la energie, economia României şi-a dovedit rezilienţa şi s-a clasat printre cele mai performante din Uniunea Europeană în trimestrul III al acestui an, cu o creştere a PIB-ului în 2022 estimată la aproximativ 5 procente.