România a decis să suspende zborurile spre şi dinspre Italia, până la 23 martie
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 martie 2020, 08:26
Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în contextul epidemiei de coronavirus. Organismul se va reuni şi astăzi când va decide dacă se impune închiderea şcolilor.
Ciprian Sasu are detalii:
Zborurile din și spre Italia se suspendă de astăzi de la ora 12:00 timp de două săptămâni, a decis aseară Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Mai mult, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor care se vor îmbarca din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul românesc și își vor asuma această responsabilitate, prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. Şi cei care vin din cele patru state menționate și intră în țară prin punctele de frontieră terestre sunt obligați să stea în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, a mai anunțat aseară ministrul în exercițiu al internelor,
Marcel Vela:
Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru toate aeroporturile din ţară, începând cu data de 9 martie 2020, ora 12:00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 12:00, ora României.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență se va reuni din nou astăzi pentru a decide dacă este necesară închiderea școlilor. În prezent este în vigoare măsura ca dacă un singur caz de coronavirus apare într-o școală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată unitatea de învățământ. Deja, Universitatea de Medicină și Farmacie din București a anunțat că își suspendă cursurile până la sfârșitul lunii, iar cea din Cluj Napoca este în aceeași situație de aproape o săptămână. Tot aseară, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la aceeași reuniune că în prezent, în România sunt locuri suficiente pentru carantină, dar e posibil să devină insuficiente, caz în care există un plan de suplimentare.
Anterior, Raed Arafat a anunţat că manifestările cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane vor fi strict interzise luna aceasta, în România. De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publică locale. Totodată, românilor aflaţi în zone afectate de coronavirus din străinătate le este recomandat să nu revin în ţară.
Raed Arafat:
Reiterăm și recomandarea ca cetățenii români, aflați în zonele efecte afectate, să evite deplasarea către România. Această recomandare are un sens, și asta este protecția familiilor lor în România. Dacă se află în zonele afectate deja, și venind aici la bunici, la părinți, la persoane în vârstă și aducând riscul de a fi cineva infectat și să transmită către persoanele respective, nu face decât să pună viața acestora în pericol, a celor care sunt dragi lor și, din acest motiv, noi recomandăm evitarea și limitarea la maxim a deplasărilor din zonele afectate, indiferent unde sunt ele, către țară. Bineînțeles, această situație este una temporară care depinde de evoluția situației, cum am zis, pe plan mondial și pe plan european, însă necesită implicarea noastră a tuturor și necesită o colaborare la toate nivelurile, la nivel guvernamental, la nivel de autorități județene locate și la nivelul cetățeanului ca individ. Şi pentru asta, noi ne adresăm cu această rugăminte și pun această recomandare de a gândi foarte mult, fiecare persoană, înainte să se deplaseze într-o zonă afectată și să vină înapoi din zona respectivă, sau înainte de a pleca dintr-o zonă afectată către România.
Cei care nu respectă condiţiile de izolare pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus pot primi amenzi de până la 20.000 de lei, avertizează autorităţile. De asemenea, persoanele care ajung în România şi nu declară corect ţara de unde vin riscă dosare penale pentru fals în declaraţii.
Italia a devenit cea mai afectată ţară de epidemia de coronavirus după China, ocupând şi prima poziţie în lume în privinţa ratei mortalităţii, care este de 5%. În ultimele 24 de ore au apărut 1 500 de noi îmbolnăviri şi 133 de noi decese.
Guvernul a impus măsuri draconice pentru a stăvili epidemia, printre care şi cea de a plasa în carantină o zonă foarte mare a teritoriului, din nordul Italiei, cu 16 milioane de locuitori, o decizie salutată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Numărul cazurilor de coronavirus creşte în întreaga lume, depăşind pragul de 110 mii, cu aproape 4 mii de morţi. China, ţară în care a apărut virusul şi a confirmat 80 de mii de cazuri, a raportat în ultima zi cel mai scăzut număr al noilor infecţii din ianuarie şi până în prezent. Sunt 40 de cazuri noi, majoritatea în Wuhan, oraşul în care a început epidemia şi 22 de morţi, cel mai scăzut număr de decese cauzate de virus, în mai bine de o lună. Coreea de Sud, Iranul şi ţările din Europa anunţă însă o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor.
În Europa, după Italia, cele mai multe au fost raportate în Franţa, 260, cu 3 noi decese. Guvernul francez a interzis toate evenimentele cu peste 1.000 de persoane, anunţul urmînd să aibă consecinţe importante în lumea sportului şi a spectacolelor.