România a căzut 2 locuri în clasamentul european Best European Countries for Business 2020

Publicat de Corina Muntean, 4 martie 2020, 11:10 / actualizat: 9 august 2020, 12:16
Că lucrurile nu merg în economie așa cum ne-am dori cu toții o demonstrează și indicii de atractivitate a țării în ușurința de a face afaceri. Ne-am aștepta la un oarecare progres care să corespundă alinierii la standardele europene în materie de business corelată cu infuzia de capital străin, dar nu este așa. Dimpotrivă datele arată că am căzut 2 locuri față de anul trecut în aprecierile oamenilor de afaceri.
România a căzut 2 locuri în clasamentul european Best European Countries for Business 2020 realizat de camera de Comerț Europeană Eu Cham, față de anul precedent, de pe poziția 30 pe 32. Raportul analizează 46 de țări europene în funcție de cele mai prietenoase medii de afaceri. Privind în ansamblu infograficul, poziția noastră este undeva în partea de jos a mijlocului clasamentului, dar asta nu ne onorează deloc. Ne-am aștepta ca de la an la an să recuperăm decalajul și să creștem măcar la nivelul vecinilor noștri est europeni. Slovenia, Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Croația și chiar Belarusul rămân însă peste noi la acest capitol. Suntem cu puțin deasupra Bulgariei și Serbiei. Faţă de ediţia 2019, România a fost devansată de Ungaria şi Muntenegru. În vârful clasamentului se plaseză ţările nordice: 1 – Danemarca, 2 – Suedia, 3 – Norvegia, 4 – Finlanda.
Cele mai neprietenoase țări cu mediul de afaceri, potrivit EuCham, sunt Ucraina, Bosnia Herțegovina, Albania, Rusia şi Moldova. Clasamentul este rezultatul unei analize bazată pe indici recunoscuți internațional ai Băncii Mondiale și ai Transparency International. EuCham consideră că integritatea și transparența afacerilor joacă roluri strategice în economiile statelor și relațiile comunitare.
Mergând mai profund în analiză vom constata că deși am scăzut în punctajul Camerei de Comerț Europene cu 1 punct, la 58,65 în 2020, am crescut în punctajul Doing Business al Băncii Mondiale tot cu 1 punct, la 73.30. Vă veți întreba, atunci, de unde provine căderea ? Din punctajul acordat de Tansparency International, mai mic cu 3 puncte decât anul trecut (44 p.) Scorul acestui barometru este utilizat pentru a determina gradul de corupție al sectorului public din fiecare țară analizată, pe o scară de la 0 la 100.
Un nivel scăzut indică o largă răspândire a fenomenului mitei, a lipsei pedepselor în materie de corupție sau un guvern care nu răspunde nevoilor sociale. Să fie oare chiar așa percepută România? Se pare că da, cu toată pasivitatea autorităților și a neîncrederii stârnite de instabilitatea politică din ultima vreme.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.