România a ajuns țara meseriilor simpliste dar și a asistaților sociali

Publicat de Corina Muntean, 8 noiembrie 2018, 10:38 / actualizat: 8 noiembrie 2018, 12:15
Meseriașii buni au plecat din țară, iar acasă au rămas mai mult muncitorii necalificați. Asta nu înseamnă că nu mai avem meseriași, doar că unii dintre ei s-au pesnionat, alții au fost ofertați de firme și au renunțat la propriile afaceri, în hățișul birocrației. Ce facem, cum ne descurcăm? Soluția ar fi tot calificarea, mai ales în meseriile de viitor.
Problema în România nu o reprezintă meseriile în sine, pentru că oriunde în lume există și se caută bunii meseriași. Ci numărul mult prea mare al românilor care activează în domenii precum șoferia, operatori vânzări și agenți de pază, care nu necesită o calificare deosebită. Această cifră spune multe despre starea degradantă în care a ajuns economia. Potrivit unor cifre date publicității în această vară de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România, cei mai mulţi dintre angajaţii români sunt conducători de camioane mari – peste 150.000. Sunt, de asemenea, 143.000 de lucrători comerciali, 142.000 de vânzători și, din nou 105.000 șoferi, de-această dată de camionete. Avem 96.000 de muncitori necalificați, pentru asamblare de piese, 95.000 de agenți de securitate – pe înțelesul nostru, majoritatera paznici – și alți 94.000 de munictori necalificați în confecţii. Sunt 94.000 de asistenți medicali generaliști, 85.000 de manipulanți de mărfuri și alți 81.000 de muncitori necalificați în demolări, zidărie și gresie.
Prea multe joburi necalificate, care sunt și prost remunerate. Forța de muncă ar trebui orientată încet-încet spre zone cu un nivel sporit de calificare și salarizare, din domenii precum IT, tehnic și administrativ, care vin cu salarii mult peste salariul mediu în economie. De asemenea, sunt și vor fi la mare căutare meseriașii din construcții și amenajări interioare și exterioare. Dacă de exemplu ai nevooie de un electrician, un instalator sau un zidar priceput, e greu să dai de ei. Majoritatea sunt plecați pe afară. Așa încât nu e tocmai rău să te califici într-o astfel de meserie sau în cea de mecanic auto, la fel de căutată.
Numai că pentru tinerii din ziua de azi astfel de meserii nu sunt tocmai de interes. Se visează cu toții șefi peste afaceri de milioane, fără să știe că mulți din adevărații milionari din ziua de azi au pornit-o de la zero, ca simpli muncitori, antreprenori sau specialiști într-un domeniu.
Oricum, revista Ideideafaceri.ro a întocmit un clasament ale celor mai profitabile mici afaceri din 2018, din care reiese că în topul celor mai bănoase activități se numără aceea de întreprindere individuală de servicii de reparații, magazinele cu gadgeturi și dezvoltatorii de limbaje web, experții SEO sau programatorii de calculator. Dar banii ies doar cu efort și expertiză, care adaugă valoare ridicată produsului finit sau serviciului furnizat.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean
surse: playtech.ro, ideideafaceri.ro
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.