România a ajuns Silicon Valley-ul Europei

Publicat de Corina Muntean, 5 decembrie 2018, 10:30 / actualizat: 9 decembrie 2018, 18:34
Business-ul din industria de software românescă este unul din puținele care realizează performanţe la standarde occidentale, fiind sectorul cel mai dinamic și cu cel mai mare potențial de dezvoltare pentru România. De fapt, industria de software este unul dintre puţinele domenii cu care ne putem mândri. România a devenit un adevărat hub regional de software, fiind prezentată drept Silicon Valley-ul Europei, afirmă experții companiei de consultanţă financiară Keyfin.
Cum de a reușit inteligența românească să ajungă la o asemenea faimă? Potrivit analizei plusul valoare adus de sectorul de software românesc este dat de calitatea factorului uman, de costurile scăzute de operare și de oferta ridicată a serviciilor oferite de firmele românești de software. În România activează, în prezent, peste 17.000 de firme de profil, cu aproape 3.000 mai multe decât în urmă cu 6 ani. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar în acest an se va depăși nivelul de 5,4 miliarde de euro.
Analiştii apreciază că, acum, asistăm la o concentrare a business-ului, la o maturizare și eficientizare a industriei, dovadă că numărul firmelor a scăzut cu 6% în 2017 față de 2016. Cele mai mari afaceri le-au realizat, în 2017, firmele străine prezente în România, în principal ORACLE, IBM și Ericsson. Pe ansablu, potrivit analizei, cele mai mari 10 companii generau 21% din totalul cifrei de afaceri la nivel național. Concurența este factorul care a împins inovația românească în sectorul software la un standard competitiv la nivel internațional.
Firmele românești, fie ele microîntreprinderi, mici sau mijlocii, au început să se adapteze efectelor globalizării, strategiilor agresive ale jucătorilor străini. Și-au focusat business-urile pe segmente de nișă, pe inovație și dezvoltarea de software de ultimă generație și mai puțin pe activități de suport, acolo unde marile companii dețin deja mare parte din piață. În plus, este de remarcat numărul mare de startup-uri, semn că tinerii IT-iști continuă să aibă încredere că pot reuși pe cont propriu în acest domeniu.
La nivel geografic, cele mai mari afaceri au fost realizate de firmele din București-Ilfov (3 miliarde euro), Cluj (723 milioane euro), Iași (223 milioane de euro), Timiș (190 de milioane de euro) și Brașov (152 de milioane de euro). Împreună, acestea au generat peste 86% din cifra de afaceri totală în 2017. Cele mai mari creșteri de profit, din punct de vedere al marjei nete, le-au înregistrat microîntreprinderile, de aproape 26%, acestea raportând și unul dintre cele mai ridicate niveluri de rentabilitate a capitalurilor din economie: aproape 58%”, afirmă experții.
Chiar și în contextual creșterii salariilor în sectorul de software, România a continuat să reprezinte una dintre cele mai bune piețe de profil din UE. Rentabilitatea investițiilor în acest sector a fost mai mare decât în Europa dezvoltată sau în SUA (cu un cost mediu anual încă redus, de aproximativ 12 euro per oră).
Dar, calitatea factorului uman reprezintă pentru investitori principalul atu al României, ţara noastră situându-se constant în top 10 mondial în competițiile internaționale de matematică şi informatică. Este şi motivul pentru care susținerea inovației și a tehnologiei, cât şi a educaţiei în domeniu trebuie să devină un obiectiv strategic pentru România.
Sursa: www.keysfin.com
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean