România a ajuns al nouălea producător de îngheţată din UE
Publicat de Corina Muntean, 17 august 2023, 06:48
Consumul de înghețată a crescut în țara noastră, iar acest lucru a antrenat și producția care este și ea în urcare. Potrivit statisticilor, România a ajuns al nouălea producător de îngheţată din UE cu 35 de milioane de litri în 2022.
Ce poate fi mai bună decât o înghețată care să te răcorească în miez de vară? Iar când ai de unde alege, nu poți decât să te bucuri de diversitate și calitate.
În ultima vreme și România aleargă să țină pasul cu gelateria, în materie de modernitate, diversitate și cantitate. Piaţa locală de îngheţată – o categorie unde vânzările sunt dependente în mare măsură de vreme – dă semne de revenire după perioada de pandemie ce şi-a pus amprenta pe un business estimat la circa 200 mil. de euro anul trecut. Drept urmare, țara noastră a urcat pe locul 9 în topul celor mai mari producători europeni, iar producția a încurajat și consumul, care a crescut la rândul lui cu peste 20% în valoare şi peste 10% în volum, potrivit reprezentanților Unilever South Central Europe, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de îngheţată.
Pe de altă parte, conform datelor publicate de Eurostat, țările membre UE au produs anul trecut o cantitate de 3,2 miliarde litri de îngheţată, în creştere cu 5% faţă de situaţia din 2021.
În rândul statelor membre, Germania a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2022, cu o producţie de 620 de milioane de litri, urmată de Franţa (591 milioane de litri) şi Italia (571 milioane de litri). Pe locurile următoare se situează, în ordine: Spania (321 milioane de litri), Belgia (198 milioane de litri), Lituania (46 milioane de litri), Cehia (44 milioane de litri), Finlanda (38 milioane de litri) şi România (35 milioane de litri).
Pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2022, Germania a produs, în medie, şi cea mai ieftină îngheţată din UE, la un preţ de 1,5 euro per litru. Franţa a raportat un preţ mediu de 1,9 euro per litru, iar Italia un preţ mediu de 2,3 euro per litru de îngheţată.
La polul opus, cea mai scumpă îngheţată din UE a fost produsă în Austria, cu un preţ mediu de 7 euro per litru, urmată de Danemarca (4,4 euro per litru) şi Finlanda (2,8 euro per litru).
Anul trecut, ţările membre UE au exportat 250 milioane de kilograme de îngheţată în afara spaţiului comunitar, cu o valoare de 930 de milioane de euro.
În paralel, importurile de îngheţată din ţările non-UE s-au situat la 61 milioane de kilograme, cu o valoare de 203 milioane de euro. De la un an la altul, importurile de îngheţată din afara UE au scăzut cu 14%, în timp ce exporturile au scăzut cu doar 2%, așadar suntem pe plus.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.