Români din comunități istorice, la Izvoru Mureşului

Publicat de radiomures, 15 august 2016, 15:16
Reprezentanţi ai românilor din comunităţile istorice şi din diaspora, alături de aproximativ 1.500 de credincioşi au participat, azi, la hramul mănăstirii ‘Adormirea Maicii Domnului’ de la Izvoru Mureşului, supranumită şi mănăstirea românilor de pretutindeni.
Liturghia prilejuită de marea sărbătoare a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan.
Tricolorul românesc a fost arborat în curtea mănăstirii, dar putea fi văzut şi prins în pieptul pelerinilor care au venit la slujbă, mulţi dintre ei purtând costume populare.
Reprezentanţii românilor din comunităţile istorice s-au declarat bucuroşi şi emoţionaţi că participă la o sărbătoare atât de importantă şi au mărturisit că la Izvoru Mureşului se simt acasă.
Mănăstirea de la Izvoru Mureşului, realizată în stil brâncovenesc, încântă nu numai prin frumuseţea construcţiilor şi prin zona superbă în care este aşezată, ci şi prin cea mai mare suprafaţă de pictură în frescă din România, realizată în stil neobizantin.
Piatra de temelie a fost turnată în anul 1996, iar primul primul hram al mănăstirii s-a oficiat la 15 august 1999, în vreme ce sfinţirea a avut loc un an mai târziu, în prezenţa patriarhului de atunci, Preafericitul Teoctist.