Români care au fost odată străini: Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”
Publicat de Uifalean Cristian, 31 august 2023, 15:07 / actualizat: 31 august 2023, 19:41
De Ziua Limbii Române, ascultăm mai atent cum se vorbește lângă noi. Dar, de multe ori uităm că interlocutorii noștri sunt însă străini, care s-au integrat perfect în comunitatea locală.
Un astfel de exemplu este Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, care utilizează perfect limba română, deși a ajuns în țara noastră în 2004, la Universitatea din Cluj Napoca.
Astăzi, după aproape 20 de ani, Giordano Altarozzi ține discursuri și scrie tratate în limba română, pe care a învățat-o în primul rând din respect față de țara care l-a adoptat.
În 2004, când am ajuns în România, nu eram deloc cunoscător al limbii române, nu știam niciun cuvânt în limba română, nu știam nici regulile de bază ale gramaticii. Am participat la câteva cursuri, împreună cu alți cetățeni străini care erau studenți la vremea respectivă, dar foarte mult a contat și atitudinea personală. Desigur, la început putem să ne facem înțeleși și dacă nu vorbim întocmai corect o limbă, dar, în timp, sunt convins că este un semn de respect să învățăm cât se poate de bine limba celor în rândul cărora am hotărât să ne stabilim.”
Giordano Altarozzi spune că limba română poate fi greu de învățat, dar cei care au o bază de limba latină înțeleg și învață mai ușor.
Unul dintre elementele de dificultate principală pe care o au străinii care învață limba română este dată de cazurile pe care le are limba română și nu le au celelalte limbi neolatine, limbile romanice, dar, având o bază solidă de latină prealabilă, aceasta m-a ajutat mult în învățarea corectă a limbii române. Pe lângă limbă, a fost vorba și de a încerca să înțeleg, pe cât posibil, mentalitatea, modul de a fi și modul de a percepe și de a se raporta la existența și spiritualitatea neamului românesc, cu care am rezonat. Pot să spun că sunt un cetățean cu două patrii.”
Ziua Limbii Române este sărbătorită, în fiecare an, la 31 august, fiind instituită prin lege, în 2013.
Autor: Raluca Creț