Rolul aurului în portofoliul de investiţii ar putea reveni în centrul atenţiei

Publicat de Corina Muntean, 24 noiembrie 2022, 07:59
Rolul aurului în portofoliul de investiţii ar putea reveni în centrul atenţiei, odată cu tendințele de apreciere, în luna noiembrie, ale metalului prețios în raport cu dolarul.
Rolul aurului într-un portofoliu de investiţii în timpul incertitudinii economice şi al riscurilor geopolitice în creştere ar putea reveni în centrul atenţiei. Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România se bazează pe aceste aprecieri ținând cont de confruntarea pentru statutul de ‘activ de refugiu’ care continuă sub presiunile inflaţioniste în ceea ce priveşte aurul şi argintul versus dolarul american. Prețul aurului este urmărit pe scară largă pe piețele financiare din întreaga lume. Aurul a stat la baza capitalismului economic timp de sute de ani până la abrogarea standardului aur, care a dus la extinderea unui sistem monetar în care banul de hârtie nu are o susținere implicită sub nicio formă fizică de monetizare. Preţurile aurului şi argintului au avansat în ultimele sesiuni, pe măsură ce indicii bursieri au crescut şi dolarul american a pierdut teren.
Rolul aurului într-un portofoliu de investiţii în timpul incertitudinii economice şi al riscurilor geopolitice în creştere ar putea reveni în centrul atenţiei, piețele urmărind acest impuls. Aurul a crescut de la 1633 de dolari americani uncia la începutul lui noiemrie la 1750 dolari la finele săptămânii trecute, o creștere de peste 7 %.
De la începutul anului, preţul aurului a pierdut doar 4%. Totuşi, dacă ţinem cont de maximumul atins în acest an la 2.072 dolari în luna martie, aurul a pierdut 15% faţă de nivelul actual. În același timp, aurul rămâne atractiv pentru anumite state care se confruntă cu deprecieri istorice ale monedei şi probabil îşi va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odată ce dolarul îşi va pierde din avânt. Pentru ca acest scenariu să se desfăşoare, investitorii trebuie să fie siguri că Fed – Rezerva Federală americană a terminat ciclul de înăsprire sau este pregătită să înceapă să-şi tempereze poziţia pentru a evita o recesiune.
Potrivit Goldman Sachs, dacă va începe recesiunea şi Fed va începe să reducă dobânzile, preţurile aurului ar putea vedea o creştere cuprinsă între 18% şi 34%. Totodată, un factor care poate ajuta cauza aurului este cererea fizică încă puternică din China şi India. În următoarele luni, cererea de aur fizic va creşte pe fondul sezonului festivalurilor şi nunţilor din India şi a Anului Nou Lunar din China.
Pe de altă parte, raportul World Gold Council afirmă că, atunci când rata inflaţiei depăşeşte creşterile ratei dobânzii, ca în prezent, mărfurile precum aurul pot eclipsa unele active financiare tradiţionale.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.