Robotul cu simț de proprietate

Publicat de Corina Muntean, 27 februarie 2019, 09:49
În premieră mondială, un robot a înțeles noțiunea de proprietate și a fost învățat să nu fure. Testul martor a fost realizat la o univeritate americană, la începutul acestei luni. Dacă inteligența artificială învață deprinderi umane etice, am putea asista în viitor la o înlocuire a factorului uman în poziții cheie ușor coruptibile, cu roboți de acest tip.
Noţiunea de proprietate este uşor de înţeles pentru unii oameni, dar roboţii au avut până recent dificultăţi în stăpânirea conceptelor mai abstracte. Acum însă, cercetătorii americani au reușit să programeze un robot să fie manierat, să înveţe cine deţine și ce anume şi, mai important, ce îi este permis să facă cu lucrurile oamenilor.
Noul robot, conştient din punct de vedere social, descris la Conferința despre Intelligența Artificială din 1 februarie, poate învăţa cine ce deţine din declaraţii explicite şi din propriile observaţii. Robotul învaţă codul bunelor maniere din ordine directe şi din generalizări ale exemplelor specifice. Spre exemplu, dacă robotului îi este spus să nu atingă mai multe obiecte despre care ştie că aparţin unor anumite persoane, acesta va deduce, ca o regulă generală, că nu trebuie să atingă obiecte care au aceşti proprietari, scrie revista Science News.
Cercetătorul în inteligenţă artificială Xuan Tan şi colegii săi de la Yale University au testat manierele robotului în experimente cu piese cubice aflate pe o masă. Într-o şedinţă, Tan s-a jucat doar cu piesele roşii, inducând robotului ideea că acestea aparţin aceleiaşi persoane. Atunci când Tan a instruit robotul să arunce totul de pe masă, iar maşina a vrut să ia un cub roşu, Tan l-a oprit, spunând că acela este al lui.
Acum, conştient că nu ar trebui să se amestece în lucrurile lui Tan şi plecând de la premiza că toate piesele roşii aparţin cercetătorului, robotul a luat totul de pe masă cu excepţia cuburilor roşii. Mai târziu, când coautorul studiului, Jake Brawer, i-a ordonat robotului să arunce un cub roşu, acesta a răspuns: „Scuze, nu am voie să arunc ceea ce este deţinut de Tan”.
Soluția care se întrevede este înlocuirea acolo unde este posibil, în viitor, a funcționarilor cu roboți înzestrați cu Inteligență Artificială bazată pe o manieră etică ce nu va permite automatelor să cadă în păcate capitale specifice omului precum lăcomia, corupția sau furtul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.descopera.ro