Roboții vor crea milioane de locuri de muncă

Publicat de Corina Muntean, 29 noiembrie 2018, 10:25
Roboții și inteligența artificială vor crea mai multe joburi decât vor distruge, arată un raport al Forumului Economic Mondial. Diferența de locuri de muncă nou create în întreaga lume va fi de 58 de milioane. Însă mai toate aceste joburi se vor naște în statele cu grad ridicat de robotizare. Iar România este departe de acest standard.
75 de milioane de locuri de muncă vor dispărea din cauza roboților, însă vor apărea 133 de milioane de noi joburi, care vor avea legătură cu activitatea acestora, potrivit raportului Forumului Economic Mondial. Dar oare care sunt țările care au furat startul și deja implementează automatizarea într-un ritm alert? Publicația Quartz a analizat niște statistici și a descoperit că privim total greșit situația. Astfel, cea mai utilizată „unitate de măsură” pentru gradul de robotizare a unei națiuni era până acum numărul de roboți raportat la 10.000 de muncitori care lucrează în domeniul manufacturier. Asta pentru că ne aflăm în plină revoluție industriala 4.0 și se crede că astfel de joburi vor fi înlocuite cel mai repede de mașinării. Dar este oare această raportare cea mai bună metodă de a măsura cât de deschisă poate fi o națiune la noile tehnologii? Ei bine, specialiștii Fundației pentru Informație, Tehnologie și Inovație, citați de ziare.com subliniază că este normal ca economiile dezvoltate să adopte automatizarea mai rapid decât cele mai sărace, pentru că totul se rezumă la bani: un robot industrial costă peste 100.000 de dolari! În acest sens, ei sugerează că indicatorul ar trebui să fie numărul de roboți raportat la salariul mediu pe țară, pentru a avea o imagine mai clară a deschiderii unei națiuni către o lume plină de roboți.
Dacă facem o comparație între cele două abordări, vom vedea diferențe notabile. Prima statistică, așa cum am precizat, ordonează țările în funcție de numărul de roboți industriali aflați în folosință în anul 2017. Deloc surprinzător, Coreea de Sud, Singapore, Germania, Japonia, Suedia, Danemarca și SUA – adică țările bogate – se află în vârful ierarhiei. Dar, dacă facem calculul în funcție de salariul mediu pe țară, situația se schimbă: statele asiatice le depășesc cu mult pe cele de pe continentele european și american, ierarhia fiind de această dată Coreea de sud, Singapore, Tailanda, China și Taiwan. De pe continentul european, surpriză, doar Slovenia vine din urmă să deranjeze acest clasament eminamente asiatic. Așadar, dacă robotii chiar reprezintă viitorul muncii, atunci ar trebui să învățăm mai multe despre orientali și să aplicăm acest principiu, pe considerentul că robotizarea nu distruge cariere ci formează joburi.
Ca o consolare, dacă vreți, chiar dacă stăm destul de rău cu gradul de robotizare, oricum am face calculul, țara noastră se poate mândri cel puțin cu performanțe la nivel de educație IT&C: România a obținut titlul de vicecampioană mondială la Olimpiada de Robotică, la categoria junior. O echipă de elevi din Galaţi s-a întors din Thailanda cu medalia de argint, pentru un robot făcut din piese de lego, care funcţionează ca un tonomat ce livrează contra-cost plante pentru o salată. Hai România!
Sursa: www.ziare.com
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean