Ritmul de creştere a consumului a încetinit semnificativ în 2020, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică
Publicat de Corina Muntean, 5 februarie 2021, 09:31
Ar putea fi o tendinţă ce se va menţine mai mulţi ani, cred experţii, care spun că pandemia, a modificat comportamentul consumatorilor care au preferat mai mult să economisească decât să cumpere.
O arată şi datele BNR privind creşterea depozitelor în bănci.
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete pe serie brută în 2020, comparativ cu anul 2019, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 2,2%; pe de altă parte, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule cu magazine specializate a scăzut cu 8% – indică cifrele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Analistul economic Aurelian Dochia spune că pentru perioada următoare vorbim atât de o tendinţă de încetinire a ritmului de creştere a consumului, cât şi de modificări structurale în ceea ce priveşte comportamentul de consum.
Aurelian Dochia:
Creşterea de a anul trecut a comerţului cu amănuntul este cea mai slabă din ultimii ani. Am avut ani în care această creştere era de peste 7%. Fără îndoială, reflectă evenimentele principale ale acestui an, în primul rând o contracţie economică determinată de criza sanitară şi, în al doilea rând, o schimbare în comportamentul consumatorilor, care, ştim bine, că anul trecut a avut în creştere în general, dar au preferat ca să economisească o bună parte din aceste venituri suplimentare.
Aurelian Dochia concluzionează că în anii următori consumul şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o creştere mult mai temperată decât până acum, poate undeva în jur de două procente, însă, este posibil să fie chiar şi sub 2%, mai ales că şi comportamentul consumatorilor va continua să fie unul prudent, în condiţiile în care măririle de venituri se vor diminua semnificativ, începând cu 2021, din cauza problemelor de menţinere a echilibrelor, în special a celui bugetar.