Risipa de alimente
Publicat de Corina Muntean, 3 aprilie 2024, 08:58
Dacă vrei să ai mai mulți bani, începe să fii econom. Nu risipi resursele. Începe prin a combate risipa alimentară! Zeci de mii de familii de români aruncă zilnic alimente bune pentru consum. Se pare, potrivit specialiștilor, consumatorii atribuie mai mult însemnătate datelor de pe etichete decât ar trebui, cu referire la termenul de garanție.
Zeci de tone de alimente perfect bune pentru consum sunt aruncate anual la gunoi în SUA, de teama intoxicațiior. Dar datele de expirare și cele recomandate de consum nu reflectă realitatea, iar marii retaileri precum Amazon susțin o propunere care ar putea schimba legislația, scrie www.ziare.com.
De pildă, înainte de a arunca acel lapte de migdale etichetat „bun pentru consum înainte de aprilie 2024”, încearcă testul mirosului, recomandă populației retailerii. Există o mare șansă să fie sigur pentru consum și să poată fi amestecat în smoothie-uri.
Aproape 60 de tipuri de etichete cu expresii diferite apar pe alimente și băuturi în magazinele alimentare din SUA, dar puține oferă informații utile despre calitate sau siguranță. Mesajele mixte i-au zăpăcit pe americani timp de decenii și se estimează că ele sunt responsabile pentru aproximativ 7% din cele 78 de milioane de tone de alimente irosite în toată țara, conform organizației non-profit ReFed.
„Consumatorii atribuie mai mult însemnătate datelor de pe etichete decât ar trebui”, a spus Tori Oto, cercetător la Harvard, în cadrul Clinicii de Drept și Politici Alimentare, citată de Business Insider. „Nu există reglementări federale privind etichetele de dată….”
Lămurirea confuziei poate evita risipa alimentară, poate aduce economii în bani oamenilor și poate ajuta la abordarea crizei climatice.
Gospodăriile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a risipei de alimente din SUA, iar Departamentul de Agricultură a estimat că o familie medie de patru persoane pierde aproximativ 1.500 de dolari pe an din alimentele neconsumate. Între timp, alimentele care putrezesc contribuie la aproximativ 58% din emisiile de metan înregistrate la gropile de gunoi.
Tori Oto crede că etichetele ar trebui reduse la două opțiuni: „cel mai bun dacă este utilizat până la data de”, pentru a arăta calitatea produsului, și „de utilizat până la”, pentru a semnala momentul când produsul nu ar mai trebui consumat.
Oto a pledat și pentru o campanie de educație a consumatorilor, mai ales că într-un sondaj realizat în 2016, mai mult de o treime din americani au sugerat că de obicei aruncă alimentele dacă sunt aproape de sau au depășit data de pe ambalaj.
Iar cum România este campioană la cheluielile cu alimentele dar și la risipă alimentară, anual aruncând circa 2,7 milioane de tone, ideea de a economisi bani din mâncare nu este chiar atât de deplasată. Probabil nu ar economisi chiar 1.500 de dolari, dar măcar 1.500 de lei tot ar intra în bugetul familiei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.