Risipa de alimente în România, la cote alarmante
Publicat de radiomures, 29 septembrie 2016, 14:18
Un proiect de lege privind reducerea risipei alimentare ar putea intra în dezbatere săptămâna viitoare în Plenul Parlamentului după ce aceasta a fost votată în unanimitate de Comisia de specialitate.
Inițiatorul legii, deputatul Florin Alexe, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș că vor fi 6 etape pe care comercianții vor trebui să le respecte pentru reducerea risipei, acestea incluzând obligația de a dona și de a sponsoriza evenimente cu produse alimentare.
Dacă legea va fi votată, România va fi, după Franța, prima țară europeană cu o astfel de lege, spune deputatul Florin Alexe:
Am considerat că ar fi bine să fie parcurse 6 etape (pentru comercianți) până la a alege să distrugem produsele. Toate studiile arată că undeva la 50% din risipa alimentară se întâmplă acasă, la oameni. Sectorul de retail are doar 7% din această risipă alimentară. Din păcate, educarea consumatorului e un lucru de durată. Încercăm și prin această lege să arătăm că e o problemă gravă. O colaborare interministerială ar fi benefică și cred că este următorul pas necesar.”
Ascultați mai jos interviul integral cu deputatul Florin Alexe realizat de Gabriela Pînca în Pulsul zilei:
Consumatorii sunt mai greu de educat, însă ONG-urile care îi reprezintă nu sunt niciodată consultate în această privință.
Aceștia îi acuză pe politicieni că fac inițiative individuale și nu există o colaborare între ministere pentru educare, informare și prevenire, chiar de la ele mai mici vârste.
Președintele Asociației Consumatorilor de Produse Alimentare, Mihai Panait:
Niciodată noi ca asociație, și vă repet, niciodată nu am fost contactați de senatori sau de deputați în ideea de a ne sfătui, de a ne consulta. Au fost mai multe propuneri venite de la ei pe această temă dar mai mult pentru a-și justifica scaunul de senator sau deputat. Toate luările lor de poziție au fost departe de consumatorul român, au fost gesturi individuale. Sunt o groază de ministere care ar putea conlucra interdisciplinar împreună cu patronatele și, e foarte important, cu asociațiile de consumatori. Suntem o țară mare producătoare de deșeuri alimentare. Risipa alimentară în România e la niște cote alarmante. Fiecare consumator conștientizează că există risipa asta alimentară în România dar nimeni nu crede că e la el în casă.”
În anul 2014, 19 milioane de kg de alimente au fost distruse prin incinerare de comercianții români, în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei.
Românii, la fel ca restul europenilor, aruncă anual tone de alimente în containere, dintre care un sfert sub formă de mâncare gătită.
Cristina Bulbescu