Riscul social de țară este în creștere

Publicat de Corina Muntean, 19 iunie 2020, 11:03 / actualizat: 9 august 2020, 12:00
România a coborât în ultimii 5 ani 4 locuri până pe poziția 55 într-un clasament al riscului de ţară pentru anul 2020.
România se află în acest an la mijlocul clasamentului, pe poziţia 55, în ceea ce priveşte Indicatorul de Risc Social. Este o scădere cu patru locuri faţă de anul 2015, arată specialiştii companiei Euler Hermes, într-un raport care prezintă evoluţia riscului de ţară pentru anul 2020, pentru 102 ţări ale lumii. Indicatorul de Risc Social identifică ce ţări sunt mai vulnerabile la riscurile sociale sistemice (incluzând nemulţumirea socială şi proteste antiguvernamentale), care pot schimba strategiile şi elaborarea politicilor unei ţări sau pot influenţa şi deciziile de afaceri şi investiţii. IRS măsoară punctele forte şi punctele slabe cât şi percepţiile asupra mediului politic, instituţional şi social clasificând ţările pe o scară de la 0 (cel mai mare risc ) la 100 (cel mai mic risc ). Așadar, în prezent, România se poziţionează în a doua parte a clasamentului, după ce în urmă cu doar 5 ani ocupa ultima poziţie a primei secţiuni, loc ocupat acum de Ucraina. Protestele de stradă din 2017-2018, instabilitatea politică din ultimii ani şi aria largă a factorilor incluşi în calcularea indicatorilor, dar şi tendinţa de deteriorare a acestora, au contribuit la atribuirea unor calificative defavorabile pentru factorii cu tentă politică şi socială. Dar, în contextul pandemiei actuale, clasamentul poate suferi schimbări majore. Totul depinde de felul în care va răspunde atât economia locală, cât şi societatea în ansamblul ei la noile încercări generate de actuala criză, precizează Mihai Chipirliu, reprezentant al Euler Hermes România. În raportul dat publicității se arată că Danemarca, Finlanda şi Suedia sunt primele trei ţări în clasamentul IRS 2020 şi prezintă cele mai mici niveluri de risc social. Germania se află pe locul 5, iar Franţa pe locul 9. Economiile avansate sunt, în general, mai puţin vulnerabile la tulburările sociale decât pieţele emergente, cu Grecia (locul 35) şi Italia (30) pe locurile cele mai scăzute în rândul tuturor economiilor avansate. Slovenia (rangul 15), Estonia (17) şi Qatar (21) sunt pieţe emergente cel mai bine clasate. Pe de altă parte, Nigeria, Venezuela şi Angola sunt cele mai expuse riscului de tulburări sociale, iar Venezuela şi Angola au cunoscut, de asemenea, unele dintre cele mai mari deteriorări din ultimii cinci ani. De altfel, Africa şi America Latină prezintă cel mai mare risc de tulburări sociale în viitorul apropiat, conform specialiștilor companiei de analiză a solvabilității la nivel local, regional și global. Chiar dacă România nu mai prezintă riscuri atât de ridicate de proteste stradale ca pe vremea mineriadelor, instabilitatea politică și disensiunile de pe eșichierul politic rămân suficient de ridicate pentru a influența în mod decisiv negativ evoluția societății.
Euler Hermes urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rândul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global. Compania are sediul principal în Paris şi este prezentă în peste 50 de ţări, cu 6.050 de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, evaluată AA de către Standard & Poor’s.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.