Riscul de infarct miocardic, determinat la Tg. Mureș prin tehnici imagistice de vârf
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2021, 13:04 / actualizat: 12 decembrie 2021, 13:15
Acest lucru va fi posibil prin implementarea proiectului de cercetare eCardio, primul proiect de transfer tehnologic din domeniul imagisticii cardiovasculare din România, care a fost câștigat de medici mureșeni.
Proiectul aparține echipei Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în colaborare cu Centrul de Cercetare Cardiomed.
Acesta este lansat astăzi, la deschiderea celei de XXI-a ediții a Conferinței CardioNET, care se desfășoară între 9 și 11 decembrie, în cadrul Zilelor UMFST Târgu-Mureș.
Șefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgență Târgu Mureș, prof.dr. Theodora Benedek:
Momentele cele mai așteptate de către participanți sunt momentele în care se dezbat cele mai noi progrese din domeniul diagnosticului și tratamentului bolilor cardiovasculare. Proiectul eCardio este un proiect de transfer tehnologic, pe care echipa noastră l-a câștigat în urmă cu mai multe luni și semnarea contractului a venit chiar acum, astfel încât din ianuarie poate porni. Acesta pornește de la rezultatele unui alt proiect și transformat în algoritmi, în modele de inteligență artificială pentru a prezice mai bine, mai cu acuratețe riscul de infarct miocardic.
Bolile cardiovasculare s-au înmulțit și s-au agravat în perioada pandemiei, mai spune prof.dr. Theodora Benedek:
Pacienții au stat acasă de frica de a se duce la spital iar asta a făcut ca să ajungă într-un târziu la spital într-un stadiu mai avansat în care au avut mai multe complicații. Deci, ne confruntăm zi de zi cu cazuri mai complicate decât înaintea pandemiei. Să știți că avem și multe cazuri, și acest lucru va fi prezentat la congres, care au avut infecție Covid și revin apoi cu diferite forme de sindrom coronarian acut, nu numai în primele zile după infecție, ci și la 2-3 luni după infecția Covid.
Conferința CardioNET beneficiază de participarea unor specialiști din Târgu Mureș și alte centre universitare din țară, dar și din străinătate, iar lucrările se desfășoară în sistem hibrid, majoritatea online.
Cristina Bulbescu