Risc de avalanșă în Călimani și Gurghiu

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 ianuarie 2019, 13:05 / actualizat: 24 ianuarie 2019, 9:12
Din cauza stratului gros de zăpadă, care poate ajunge până la doi metri și jumătate, există un risc de avalanșă de grad II și III în munții din județul Mureș.
Salvamontiștii atrag atenția turiștilor să utilizeze pârtiile de schi amenajate din județ dacă nu au echipamente specifice zonelor greu accesibile.
Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:
În momentul de față, atât în Munții Călimani cât și în Munții Gurghiu, stratul de zăpadă măsoară între 80 cm și 250 cm. Avem un risc de avalanșă la altitudini mici de până la 1.500 de metri de gradul II, respectiv de la 1.500 de metri în sus avem un risc de avalanșă de gradul III, asta din maxim V. Asta înseamnă, riscul de avalanșă de gradul III, că este deja periculos și trebuie să fim atenți unde și cu ce fel de echipamente umblăm.
În mai puțin de o lună, salvamontiștii mureșeni au avut numeroase cazuri de accidentări, mai multe ca în alți ani.
Din fericire, nu au fost decese, față de sezonul trecut când au fost 6 decese înregistrate în sezonul de iarnă.
Accidente au fost, anul acesta, inclusiv pe pârtia de schi de la Sovata. Cele mai dese incidente sunt din cauza traselor necorespunzătoare pentru pregătirea lor dar și echipamentele neadecvate, a precizat șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:
Noi am considerat începutul sezonului din 21 decembrie și de atunci până astăzi am avut 34 de intervenții pe zona montană a județului Mureș. Asta înseamnă un număr destul de mare dar ceea ce este bine e că nu au fost accidente foarte grave. Au fost luxații, fracturi dar fără decese și toată lumea a ajuns cu bine până la spital…
La această oră se schiază în condiții foarte bune pe toate pârtiile din zonă. Este vorba de pârtiile de la Sovata, cele două pârtii de la Bucin și pe pârtia de la Toplița.
Cristina Bulbescu