Rheum-Care, 25 de ani de recuperare medicală la Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 18 mai 2018, 18:30
Mii de mureșeni au beneficiat în ultimii ani de servicii de recuperare și reabilitare medicală la fundația mureșeană în condițiile în care Municipiul Tîrgu-Mureș este singurul centru universitar din țară care nu are un spital public de profil.
La fel ca și la alte fundații sau clinici private, pacienții sunt nevoiți să plătească serviciile, doar o mică parte dintre ele fiind decontate.
Din cei 300 de pacienți din ambulatoriul Rheum-Care din fiecare lună, doar 50 au șansa de a primi servicii decontate, spune președintele fundației, Marinela Gomboș:
Acordăm servicii de recuperare medicală, recuperare neurologică, ortopedie, reumatologie, servicii care lipsesc cu desăvârșire. După atacuri vasculare cerebrale, după fracturi, bolnavii nu au unde să se interneze. În județul Mureș s-au desființat toate secțiile de fizioterapie și nu avem în județ centru de recuperare unde să meargă aceștia bolnavi. Din păcate, aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Asigurări deoarece fondurile sunt foarte mici. Bolnavul se cazează la noi și face recuperare și tratament de fizioterapie, dar din păcate, contra cost.”
Medicul primar reumatolog, Nagy Irene este cea care a intuit în urmă cu un sfert de veac necesitatea unor astfel de servicii pe piața locală.
Ea trăiește acum în străinătate:
Dacă luăm vremea aceea, ceea ce au primit bolnavii, au primit absolut totul gratuit iar astăzi trebuie să plătească. Așa că putem să zicem că am mers în spate. Dar, dacă n uităm la calitate, atunci am mers în față. Eu cred că ar trebui să fie combinat cumva.”
Două organizații umanitare din Anglia au sponsorizat, în urmă cu 25 de ani, înființarea Rheum-Care la Tîrgu-Mureș.
Serviciile medicale sunt acordate acum la standarde europene dar nu la fel este și politica de decontare, spune președintele Anglo-Romanian Friendship Society, Katy Watson:
Ceea ce văd aici, în acest moment la Rheum Care se ridică la standardele europene. Calitatea îngrijirii și standardul profesional al angajaților de aici este exact ca și în țările din Occident. Ceea ce este interesant să subliniez este faptul că noi avem foarte mulți tineri români care lucrează în Anglia exact in această specializare. Avem un serviciu național care decontează cea mai mare parte a serviciilor medicale dar, evident, există și serviciul privat.”
Fundația Rheum-Care oferă servicii medicale în regim de ambulatoriu, în regim de cazare și la domiciliu.
Cristina Bulbescu