Rezultatele tratamentelor medicale din România sunt cele mai proaste din Europa

Publicat de radiomures, 28 ianuarie 2016, 18:53
Potrivit unui raport oficial dat publicității, România ocupă locul 32 din 35 de țări studiate în ediția 2015 a Indexului european al sistemelor medicale.
Țara noastră se află pe ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori și anume la rezultatele tratamentelor.
Potrivit raportului, țara noastră suferă din cauza unei structuri învechite de asistență medicală, cu o proporție ridicată și costisitoare de internări.
Față de anul anterior, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare și a celor prin accident vascular cerebral.
Oficialii din domeniul sanitar mureșean spun că acest lucru poate fi explicat, în primul rând, prin lipsa de disciplină în tratament a pacienților.
Aceștia recunosc, însă, că tratamentele nu pot fi eficiente și din cauza lipsei unor medicamente de pe piață și a unui management deficitar al unităților sanitare.
Directorul executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
La noi rezultatele stau prost pentru că pleacă de la nivelul de cultură, de la condițiile socio-economice…, de la foarte, foarte mulți factori. Nu neapărat de la lipsa de medicamente pentru că, e chiar culmea, noi avem o listă de medicamente mult mai amplă și mai bine încărcată, să zic așa, în terapie decât multe state ale Uniunii Europene. Sistemul românesc de asigurări din acest punct de vedere e foarte deschis. Deci, nu se pune problema accesului dar faptul că avem o populație care e veșnic într-o stare de stres și nemulțumire, pentru foarte multe categorii de boli acest lucru e periculos.”
Potrivit aceluiași raport, România a făcut progrese în ceea ce privește accesul la medicul de familie, la medicul specialist, la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile precum și timpul de așteptare la camera de gardă.
Pe primul loc în clasament se află Olanda, urmată de Elveția și Norvegia.
Cristina Bulbescu
Foto: bodygeek.ro