Rezultatele studiului cardiologilor din Tg. Mureș publicate într-o prestigioasă revistă medicală din lume
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 martie 2022, 14:54 / actualizat: 15 martie 2022, 8:46
Una din cele mai prestigioase reviste de profil medical din lume – ”New England Journal of Medicine” – a publicat un studiu al Centrului Medical CardioMed și al UMFST din Tg. Mureș care validează Angio Computer Tomografia Cardiacă ca alternativă neinvazivă a cateterismului cardiac.
Altfel spus, pacienții află dacă au risc de infarct, fără a fi nevoie de internare și operație, a explicat coordonatoarea trialului din România, prof.univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Tg.Mureș:
Cateterismul cardiac este o evaluare invazivă, o manevră care necesită internare, în timp ce Angio Computer Tomografia este o examinare care se poate face în regim ambulator, nu necesită bisturiu – știm că pacienții în general se tem de cuțit… – este o examinare de 20-30 de minute care furnizează exact aceleași informații referitoare la circulația coronariană, ca și coronarografia invazivă. Avantajul acestei tehnici de evaluare e că pacientul care a avut COVID este expus unui risc mare de a face infarct, în perioada de după infecție.
Metoda dezvoltată de echipa de cercetare de la Tg. Mureș ar putea fi preluată la nivel mondial de comunitatea medicală. Asemenea altor programe naționale, în România metoda ar putea fi inclusă în programul de screening de depistare a bolilor cardiace.
Dr. Theodora Benedek:
Sperăm că în urma acestui studiu va crește gradul de implementare prin Angio CT, ca metodă de screening pentru evaluarea riscului cardiovascular. Această tehnică de diagnostic este recomandată ca prim pas în evaluarea pacientului cu angină pectoral. Eu aș sfătui ascultătorul să ceară bilet de trimitere de la medicul de familie către cardiolog care, pe baza EKG-ului și a discuției cu pacientul poate evalua dacă are indicație de a face acest Angio CT. Examinările sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, în limita unui plafon lunar.
În România, procedurile coordonate de dr. Theodora Benedek s-au realizat la UMFST și la Centrul Medical CardioMed Tg. Mureș care posedă infrastructura necesară în domeniul imagisticii cardiovasculare, reușind să includă în proiect peste 300 de pacienți cardiovasculari.
Studiul s-a derulat în cadrul proiectului DISCHARGE coordonat de Universitatea din Berlin și Spitalul Charité, și a inclus cercetători din 31 de spitale europene.
Valeriu Russu