Rezultate mai bune la simularea Evaluării Naționale, în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 1 aprilie 2025, 12:26
Elevii din clasele a VIII-a au susținut, în perioada 17-19 martie, simularea Evaluării Naționale, la limba română, matematică și limba maternă.
Rezultatele s-au comunicat în 31 martie și arată o îmbunătățire a pregătirii copiilor.
În județul Mureș, la evaluare au participat aproape 4.000 de elevi, iar rezultatele au fost mai bune, comparativ cu anii precedenți, a precizat pentru Radio Tg.Mureș inspectorul școlar general adjunct, Fănică Niță:
,,Avem un procent de promovabilitate de 61,73%. Media la nivelul județului este în ușoară creștere comparativ cu mediile obținute la simulare în cei 3 ani anteriori. Creșteri semnificative s-au înregistrat la matematică și la limba maternă.”
La Brașov, la simulare au participat aproape 5.000 de elevi, care au avut rezultate mai slabe anul acesta la limba și literatura română dar mult mai bune la matematică.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.
,,Anul acesta, rezultatele la matematică, atât la nivel național, cât și în județul nostru, sunt mult mai bune comparativ cu cele obținute de elevii clasei a VIII-a la simulările din anii precedenți, deși gradul de dificultate al acestora a fost comparabil cu cele din anii anteriori. În ansamblu, putem caracteriza rezultate de la această simulare ca fiind mai bune decât cele din anii anteriori.”
Rezultatele în urma acestor simulări nu vor fi trecute în cataloage decât la cererea expresă a elevilor sau a părinților acestora.
Rezultatele vor fi analizate la clasă, a explicat Fănică Niță:
,,În perioada următoare, în baza borderourilor primite, a lucrărilor pe care deja le dețin, cadrele didactice de specialitate vor proceda la o analiză a acestor rezultate împreună cu elevii, vor propune o serie de măsuri, fie de consolidare a cunoștințelor, fie de remediere.”
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o va reprezenta media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă, pot opta pentru stabilirea mediei generale la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.
Autor: Raluca Creț