Rezistența la antibiotice continuă să îngrijoreze Europa
Publicat de radiomures, 15 noiembrie 2018, 14:00 / actualizat: 26 noiembrie 2018, 18:30
Această săptămână este marcată de Organizația Mondială a Sănătății ca Săptămâna mondială de conștientizare cu privire la antibiotice.
La rândul său, Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor (ECDC) marchează la 18 noiembrie Ziua europeană de conștientizare cu privire la antibiotice.
Cu acest prilej, Comisia Europeană și ECDC au organizat astăzi la Bruxelles o conferință prin care au arătat că Rezistența la antibiotice continuă să îngrijoreze Europa.
Potrivit statisticilor, infecţiile provocate de superbacteriile rezistente la antibiotice ucid circa 33.000 de persoane în Europa, în fiecare an. Experţii în domeniul sănătăţii spun că povara acestor afecţiuni este comparabilă cu cea provocată de totalitatea cazurilor de gripă, tuberculoză şi HIV combinate.
Din studiile publicate astăzi de ECDC reiese că, în fiecare zi, unul din 15 pacienți internați în spitalele din Europa și unul din 26 de rezidenți dintr-o unitate de îngrijiri pe termen lung au cel puțin o infecție asociată îngrijirilor. Multe din aceste cazuri sunt cauzate de bacterii cu rezistență multiplă la antibiotice.
Aceleași studii arată că există încă surse de utilizare nenecesară a antimicrobienelor în spitale și în unitățile de îngrijire pe termen lung.
Astfel, în spitalele din Europa, proporția utilizării de antibiotice cu spectru larg a variat între 16 și 62% în 2017. În plus, mai mult de 50% din tratamentele antibiotice administrate profilactic în intervențiile chirurgicale au avut o durată mai mare de o zi, cu toate că profilaxia antimicrobiană postintervenție nu este recomandată.
Din acest motiv, experții europeni prezenți la reuniunea de la Bruxelles au îndemnat la acțiuni care să prevină și să combată rezistența la antimicrobiene (RAM) în unitățile medico-sanitare și la luarea de măsuri care să mențină eficacitatea antibioticelor.
În plus, ECDC a lansat pe rețelele de socializare o inițiativă, identificată prin hashtag-ul #KeepAntibioticsWorking, prin care se dorește să se evidențieze faptul că fiecare persoană joacă un rol pentru a păstra eficiența acestor medicamente.
De altfel, Comisia Europeană a și prezentat, încă de anul trecut, un plan de acțiune intitulat „O singură sănătate” (One Health) împotriva RAM.
Planul evidențiază faptul că este necesară combaterea simultană a utilizării agenților antimicrobieni la oameni și la animale, pentru a combate mai eficient rolul RAM în mediu.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a arătat, cu acest prilej, că putem evita multe decese prin oprirea utilizării nenecesare a antimicrobienelor în sistemul de sănătate și în agricultură, dar și prin diagnosticarea mai bună și prevenția infecțiilor din unitățile medicale și din comunitate.
La rândul său, directorul ECDC, Andrea Ammon a îndemnat la acțiune continuă la toate nivelurile și la crearea de strategii țintite pentru combaterea RAM.
Sorin Șchiopu