Reziduurile de pesticide din legumele de sezon nu pun în pericol siguranța comsumatorilor
Publicat de Stan Lucian, 15 aprilie 2024, 16:00
Controalele au fost făcute de Autoritatea Națională Fitosanitară în perioada 1 ianuarie-10 aprilie în toate județele țării iar probele au fost trimise la cele două laboratoare acreditate din țară, unul fiind la Târgu Mureș.
Directorul laboratorului fitosanitar din Târgu Mureș, Marian Pogăcian, a asigurat că în Mureș nu există nereguli la legumele din magazine, reziduurile de pesticide provenind de la culturile anterioare, de pe același sol:
Se crează psihoza aceasta de cei care nu știu. La legume de sezon, ceapă, salată, spanac, nu se fac tratamente, ele se pun în sere, în solarii după o cultură de roșii, de castraveți și pesticidele rămân în sol încă o perioadă; noi le găsim dar fiind în limitele admnise, nu e niciun fel de problemă. Poate în partea de sud a țării, la marii legumicultori de acolo se mai întâmplă accidente în care mai pot să apară ici-colea câte o depășire. Dar este puțin probabil, nu tratează nimen mărarul, nu trateză nimeni ceapa asta de sezon. Deci asigurăm populația că produsele sunt conforme.
Marian Pogăcian a mai spuns că unele dintre acele așa-zisele pesticide raportate sunt de fapt nitriți, care practic sunt îngrășăminte, nu toxine, iar cele descoperite sunt sub 5% din cantitățile controlate.
Potrivit unui raport al Autorității Naționale Fitosanitare, în acest an au fost analizate în toată țara 426 de probe de legume de sezon, din care doar 11 au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă.
Autor: Valeriu Russu