Rezervaţia Libearty Zărneşti a împlinit 10 ani; cu acest prilej a fost inaugurat ,,Muzeul Ursuleţilor de pluş”
Publicat de radiomures, 18 octombrie 2015, 12:56 / actualizat: 18 octombrie 2015, 20:24
Momente remarcabile sâmbătă, 17 octombrie, la Zărneşti. Cu mic, cu mare, oameni de pretutindeni, personalităţi din diverse domenii de activitate, oaspeţi de seamă de peste hotare, au urcat la Sanctuarul din Zărneşti, cea mai mare rezervaţie de urs brun din Europa, pentru a sărbători un deceniu, de la inaugurarea Rezervaţiei Libearty.
Pe o suprafaţă de 69 de hectare, cuprinzând 80 de exemplare, rezervaţia oferă cele mai bune condiţii animalelor, fiind cel mai important proiect din domeniul protecţiei şi bunăstării animalelor, care se derulează în România. Este rodul acţiunii Asociaţiei ,,Milioane de Prieteni”, înfiinţată tot în urmă cu 10 ani, de soţii Cristina şi Roger Lapis, care au fost ajutaţi de oameni inimoşi, cu pasiune pentru animale, din ţară, dar şi din afara graniţelor României, aşa cum sunt bunăoară, reprezentanţii Asociaţiei Mondiale de Protecţie a Animalelor, cu sediul la Londra sau ,,Fundaţa Brigitte Bardot”.
Cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea rezervației de urși Libearty Zărnești, Asociația Milioane de prieteni a organizat un eveniment special, la care au participat, printre mulţi alţi oaspeţi, Excelența sa, Paul Brumell – Ambasadorul Marii Britanii la București, Hella Brice, soția regretatului actor Pierre Brice (care a interpretat celebrul rol Winnetou), care a participat la deschiderea sanctuarului, în 2005 sau celebra actriță irlandeză EvannaLinch (care a jucat în nu mai puţin celebrul film Harry Potter). Oaspeţii au fost întâmpinaţi, în stil pur românesc, cu pâine şi cu sare, de primarul oraşului Zărneşti, Dorel Bârlădeanu. Printre evenimentele derulate cu acest prilej, s-au numărat un Te deum la capela din rezervație, vizitarea rezervaţiei şi prezentarea unui film document, cu toată cronologia înfiinţării acestui sanctuar al urşilor, de la prima excavaţie de teren, până la eliberarea în rezervaţie a primului exemplar de urs brun. Cele 80 de exemplare au fost salvate prin acest proiect de suflet, fiind aduse din locuri improprii, unde erau ţinute în captivitate, în condiţii greu de acceptat şi de imaginat.
Momentul central al manifestărilor derulate la Rezervaţia Libearty a fost inaugurarea primului Muzeu al Ursuleților de pluș din România, unde se află și cei 2 urși gigantici care au fost oferiți de Casa Regală a Marii Britanii.
,Am dorit să marcăm această aniversare, cu această întâlnire de suflet a celor care au contribuit la inaugurarea rezervaţiei, în urmă cu 10 ani, partenerii noştri dragi, din ţară şi de peste hotare. Cât priveşte inaugurarea muzeului, trebuie să spunem cu urşuleţul de pluş este jucăria cea mai vândută în lume, deci este o importantă atracţie a tuturor copiilor. Ne-am gândit că aici, în această zonă minunată, unde există atâţia urşi adevăraţi, să fie şi acest simbol al jucăriilor copiilor şi al copilăriei însăşi, iar aceşti adulţi să-şi amintească faptul că în copilărie au iubit urşii şi să-i iubească şi acum, când sunt adevăraţi”, a declarat Cristina Lapis, președintele Asociației pentru Protecția Animalelor ,,Milioane de Prieteni”.
,,Ne bucurăm că am venit aici, la Zărneşti, şi că putem ajuta la derularea acestui proiect, din domeniul bunăstării animalelor. Apreciem foarte mult eforturile Cristinei şi lui Roger Lapis, care au creat o adevărată oază de linişte şi confort aici, prin această rezervaţie, care adună atâţia oameni, prieteni ai animalelor. Marea Britanie se va implica în continuare în această acţiune şi îi vom ajuta pe cei de aici să-şi lărgească proiectul şi să realizeze tot ce şi-au propus, în acest domeniu important”, a precizat Paul Brumell – Ambasadorul Marii Britanii la București.
Dorin Duşa
Foto: Dorin Duşa/RTM