Revoluţia Română după 30 de ani

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 decembrie 2019, 12:52
Astăzi este zi de doliu la Timişoara în memoria eroilor ucişi acum trei decenii. A fost ziua în care dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se folosească muniţie letală şi a fost ziua în care au murit primii oameni, însă din ce în ce mai puţini dintre noi îşi mai amintesc cum a fost atunci şi din ce în ce mai puţini dintre cei care au fost atunci pe străzi mai trăiesc.
Radio România încearcă să recupereze acele momente ale istoriei recente cu fragmente din Fonoteca de Aur. Astăzi despre 17 decembrie 1989, în materialul semnat de George Popescu:
59 de oameni au murit atunci la Timişoara, în prima zi în care s-a tras cu muniţie de luptă. Au fost şi sute de răniţi, însă la 30 de ani, puţini dintre vinovaţi au fost pedepsiţi.
Este ceea ce a spus şi preşedintele Klaus Iohannis ieri de la tribuna Parlamentului la şedinţa solemnă, organizată ca în fiecare an pentru a marca Revoluţia din Decembrie 1989.
Depre Revoluţia Română s-a vorbit ieri şi în plenul Parlamentului European. A fost dezbătută în premieră o rezoluţie referitoare la acest eveniment ce a marcat istoria noastră. Un document în care eurodeputaţii solicită statului român sa intensifice eforturile pentru elucidarea adevarului privind Revoluţia din decembrie 1989. A fost prezentată în premieră şi o declaraţie a comisie Europene.
Mulţi dintre foştii revoluţionari consideră că idealurile de democraţie şi libertate de acum 30 de ani s-au deteriorat. A vorbit cu participanţii la manifestările comemorative de ieri de la Timişoara ,Alina Bujancă :