Revizuirea Constituției pentru protejarea familiei, în centrul atenției

Publicat de radiomures, 24 octombrie 2016, 17:24 / actualizat: 24 octombrie 2016, 19:52
Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv în data de 20 iulie anul acesta, inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției privind căsătoria.
Peste trei milioane de români au cerut schimbarea sintagmei din Constituție care definește căsătoria din căsătoria dintre soți în căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Decizia CC a fost emisă însă după 85 de zile, și nu în termen de 30 de zile, așa cum prevede legea.
Acum inițiativa se află în pe masa parlamentarilor care ar trebui să decidă dacă vom avea sau nu un referendum anul acesta, spune unul dintre inițiatorii proiectului din cadrul Coaliției pentru Familie, Ioan Șolea:
Credem că în mod legitim inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ar trebui să-și urmeze cursul și să intre în procedură de urgență în Parlament iar apoi să fie fixat referendumul o dată cu alegerile parlamentare. A fost publicată decizia în Monitorul Oficial, s-a văzut și motivarea Curții (Constituționale). Nu este o inițiativă care se luptă cu cineva sau care lovește vreo minoritate. Asta se vede din ceea ce spune Curtea, că nu este o acțiune discriminatorie. Nefiind discriminatorie înseamnă că nu se referă la cineva și nu lezează pe cineva.”
Reprezentanții organizațiilor de apărare a drepturilor minorităților sexuale spun însă că acest demers de revizuire a Constituției nu este necesar și, în plus, este îngrijorător deoarece suntem în perioadă preelectorală.
Vicepreședintele Asociației ACCEPT, Romanița Iordache:
Revizuirea Constituției, în sine, nu este necesară pentru că prevederile Codului Civil sunt extrem de clare și nu putem să modificăm Constituția în așa fel încât să includă toate definițiile deja existente în Codul Civil, Codul Penal. E aberant pentru că Codul Civil este clar: femeie, bărbat. E ilogic să avem costuri suplimentare printr-un referendum. Ceea ce este însă mult mai îngrijorător e faptul că-l facem într-o perioadă electorală în care nu mai ajungem să discutăm proiectele politice ale politicienilor și aruncăm cu degetul într-o minoritate care deja în țara asta este una extrem de vulnerabilă.”
Târgumureșenii, în general, nu concep căsătoria decât strict între un bărbat și o femeie deși unii tineri au vederi mai largi:
Căsătoria trebuie să fie între un bărbat și o femeie. Asta-i de când s-a început lumea pe pământ așa a fost. Acum, dacă alții vor să o schimbe, să schimbe lumea, sau mentalitatea, asta-i cu totul altceva. Asta-i părerea mea că trebuie să fie între un bărbat și o femeie, nu bărbat și bărbat. Dar copiii ăia pe care îi cresc sau îi adoptă, cum pot să înțeleagă ei că au fost concepuți. Gândiți-vă că copilul ăla s-o fi mutilat. Drepturile la copilul acela cine le apără? La acela mare, le apărăm noi, dar la acela mic, cine le apără?”
”Generația tânără crede că între bărbat și femeie trebuie să fie căsătoria. Deci, aici nu există discuție. E foarte ciudat să vezi două persoane de același sex căsătorindu-se. Mi se pare foarte bizar.”
”Nu cred că aceste persoane de același sex vor fi acceptate de oameni. De când e lumea și pământul căsătoria este între un bărbat și o femeie, nu poate fi între persoane de același sex.”
”Dumnezeu a lăsat pe pământ un bărbat și o femeie și mi se pare anormal să se facă căsătorii între doi bărbați sau două femei.”
”Oricine are dreptul să se iubească, indiferent dacă e femeie sau bărbat.”
”Căsătoria nu este doar între o femeie și un bărbat, ci între cine se iubește.”
În momentul de față, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției se află în comisiile de specialitate din Senat, după care urmează votul din plenul Senatului, și apoi ar trebui să-și urmeze cursul în Camera Deputaților.
Cristina Bulbescu