Revistele culturale tipărite vor dispărea, înghițite de variantele lor online
Publicat de radiomures, 18 noiembrie 2015, 15:16
Este opinia directorului Direcției de Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, care susține că și în acest fel accesul la cultură se va reduce.
Tirajele sunt peste tot mici, atât la cărți cât și la reviste culturale, iar autorii sunt citiți de tot mai puțini oameni, mai ales cei din tinerele generații.
Aș pune revistele în același registru cu cărțile, care se tipăresc tot în tiraje extrem de mici și atunci varianta oline, pe termen scurt, și poate că pentru unii este o foarte mare temere, va înghiți varianta tipărită, fiindcă, treptat, cititorul care s-a obișnuit cu hârtia dispare. Tinerele generații au bibliotecile pe tabletă, acolo își arhivează publicațiile și cărțile.”
La sfârșitul săptămânii trecute Nicolae Băciuț a participat la Mediaș, la o întâlnire a 15 reviste culturale din Transilvania și Banat.
S-a discutat despre vizibilitatea publică a acestor reviste, unele dintre ele, tipărite în localități mici fiind mai citite decât cele din orașele reședință de județ.
În general, rata de răspândire a acestor publicații este extrem de mică, la tiraje de maximum 300 de exemplare.
E firesc, ca autor de publicație literară să te întrebi, pentru cine mai faci o publicație litearară, care sunt cititorii, de ce te mai citesc, ce le oferi în așa fel încât să-i atragi. Răspunsul nu l-a putut da nimeni fiindcă publicațiile din România la ora aceasta se tipăresc în tiraje confidențiale, și în condițiile acestea ce poți să spui despre audiența unei publicații care să zic că se tipărește într-un tiraj de 300 de exemplare?”
În Tîrgu-Mureș, pe lângă revistele culturale publicate în regim privat, tipărite sau online, există și cele două publicații subvenționate de Consiliul Județean Mureș, respectiv ”Vatra” și ”Lato”.
Acestea, ca și alte publicații asemănătoarte, nu apar însă pe la chioșcurile de presă, pentru că nu se vând, a remarcat Nicolae Băciuț.
Vali Russu
Foto: