Revenirea domeniului HoReCa, dependentă de banii europeni și de turiștii români
Publicat de Corina Muntean, 8 iunie 2020, 12:11
Acestea sunt concluziile sondajului lansat între 15 martie și 16 mai, de Camera de Comerț și Industrie Brașov la adresa firmelor din domeniul HORECA, chestionate despre felul în care resimt această criză generată de virusul Covid 19.
Astfel, dacă hotelurile și-au trimis peste 80 la sută din angajați în șomaj tehnic, unele restaurante au lucrat la o capacitate de 30-40 la sută, cu livrări la domiciliu.
Directorul general al CCIB, Cosmin Roșia Micu a explicat că salvarea lor ar putea veni de la un program de microgranturi europene, ce ar putea fi accesate în luna iulie:
Au fost restaurante care cu 35% din personal au continuat activitatea și au apelat la distribuitorii de mâncare. Dar afacerea nu se poate susține doar din livrări, meniul rămâne fix, iar costurile variază între 25 și 32 la sută. O întrebare interesantă a fost când anticipează domeniul Horeca, că își va reveni din această criză , iar marea majoritate au dat între trei și șase luni dacă nu revine epidemia. Ca măsuri ce ar trebui luate pentru încurajarea continuării activității ar fi aceste microgranturi pentru plata anumitor chirii sau furnizori. Sunt între 10 și 20.000 de euro, ajutor direct dat acestor firme, cu condiția să păstreze numărul de locuri de muncă, pe o perioadă de 6 luni.
Zona de hoteluri și restaurante are rapid nevoie de redresare, fiindcă ratele la chirii le-au fost doar amânate, și nu suspendate pe perioada restricțiilor.
Cosmin Roșia Micu face un apel la români, ca mai ales în această perioadă estivală să redevină consumatori:
Este important, acum poate mai mult decât oricând, să susținem noi cetățenii români domeniul Horeca, să începem să redevenim consumatori. Chiar am stat de vorbă cu patroni de hoteluri mici, pentru că acestea au deschis într-o primă fază, și dacă aveau după 15 mai grade de ocupare, în prima săptămână de 15 – 20 la sută, în iunie procentul a ajuns și chiar a depășit 50 la sută. Unitățile de cazare mari, cu peste 80 de camere, încă nu au deschis pentru că au costurile de funcționare mari, și ele vor deschide după 15 iunie. Deci semnalele încep să fie pozitive, sper eu ca domeniul să își revină într-o perioadă mai mică de 6 luni cât se anticipează.
Județul Brașov ocupă locul doi pe țară din punctul de vedere al numărului anual de turiști, cu cele trei zone importante, orașul Brașov, Poiana Brașov și zona Moeciu-Bran.
În județ există peste 1600 de firme din 100 de localități care activează în principal în industriile ospitalității, și care au aproximativ 10.300 de salariați.
Valeriu Russu