Returnarea PET-urilor pe bani, o problemă de mentalitate și de organizare

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 septembrie 2020, 11:32 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:38
De anul viitor, românii care cumpără băuturi la PET vor primi o sumă de bani dacă returnează recipientul gol în magazin, a declarat zilele trecute ministrul Mediului, Costel Alexe.
Scopul este atât de a cointeresa cetățenii să recicleze aceste recipiente, cât și de a le elimina din depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, a explicat directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
Taxa de garanție pentru ambalaje este o măsură pe care o ia Guvernul la propunerea Ministerului Mediului, pentru a încerca să rezolve deficitul mare de reciclare a deșeurilor de ambalaje. În România încă este foarte slabă această reciclare, în care se încearcă, prin darea unei valori ambalajului, ca cetățenii să le ducă înapoi, contra unei sume de bani. Chiar dacă nu le vor duce cetățenii și dacă le aruncă, se va găsi cineva să le adune ca să primească niște bani pe ele, care eu cred că vor fi și la PET și la sticlă.
Președintele Federației Patronale a Rețelelor din Comerț, George Bădescu se declară optimist că românii vor reuși, în timp, să se obișnuiască cu acest sistem:
Este o direcție, o tendință care cred că va prinde foarte bine și în România. În momenul acesta suntem în discuții cu autoritățile despre modalitățile cele mai eficiente prin care ar putea funcționa un astfel de sistem, care să fie eficient și în România. El trebuie să fie, pe de o parte și atractiv pentru cetățeni, dar și eficient și sustenabil din punct de vedere economic.
Președintele ONG-ului de mediu ”Focus Eco Center”, Hajdu Zoltan, apreciază că este o lege mult așteptată, după ce de-a lungul anilor s-au făcut mai multe încercări, nereușite, de colectare selectivă a deșeurilor. El e convins că românii vor înțelege necesitatea creșterii prețului produsului, cu valoarea ambalajului care poate fi returnat la magazin:
Să sperăm că acuma se va rezolva. Desigur, se poate spune că e neplăcut să plătim pentru flaconul respectiv, dar acest lucru va fi probabil și o motivare financiară ca să nu-l aruncăm în natură. Dacă crede cineva că e mult, atunci trebuie luat în considerare că colectarea din natură costă și mai mult, și această activitate nu este plătită de nimeni.
Sumele de bani ce vor fi percepute ca garanție pentru ambalaje, modalitățile de returnare și de preluare la magazine urmează să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern care, susține ministrul Mediului, va fi emisă în cursul acestui an.
Costel Alexe a atenționat că România este singura ţară care tratează aceste recipiente ca pe nişte gunoaie, în timp ce peste tot în Europa acestea reprezintă adevărate resurse.
Valeriu Russu