Retrocedarea terenurilor de pe traseul autostrăzii, întârziată în județul Mureș

Publicat de Corina Muntean, 20 iulie 2018, 17:12 / actualizat: 1 august 2018, 10:25
Problema e la primării, susține UDMR, deoarece sunt nevoite să identifice proprietarii iar procedura este extrem de greoaie.
Aceasta se face prin programul național de cadastrare. Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară întocmesc planurile parcelare, însă primăriile sunt cele care trebuie să găsească proprietarii, spune senatorul Csaszar Zoltan:
Există un program național de cadastrare a terenurilor extravilane, primarii trebuie să încheie contacte cu OCPI-ul și cu un topograf, după care autoritatea națională plătește contravaloarea serviciului. Numai că ei trebuie să identifice proprietarii, și aici este problema primarilor. De aceea nu vor să încheie contracte, că după aceea trebuie să facă evidențierea parcelei și indentificarea proprietarilor. Că proprietarii deocamdată sunt identificați numai pe anexe, cu suprafața totală de retrocedat, nu pe fiecare parcelă în parte.”
Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, susține că acest program național trebuia realizat încă din anii 90, când titlul de proprietate s-ar fi eliberat cu planuri parcelare.
El a adăugat că aceleași probleme funciare există și în cazul traseului șoselei de centură a Tg. Mureșului:
Știți din păcate ce s-a întâmplat, noi îi spuneam teodolitul mecanic sau ”capră” cu care se măsurau pământurile, s-au făcut o mulțime de greșeli, suprapuneri și diferențe, pentru că sunt mii de procese în justiție. Acum depinde foarte mult de primari cât de repede pot să rezolve această problemă. Mai ales la primăriile de comune, birourile de cadastru sunt foarte slab organizate. Sunt discuții aproape zilnice, cu Prefectura și OCPI-ul, toată lumea încearcă să rezolve prima dată coridoarele pe care sunt aceste autostrăzi.”
Procedura de retrocedare a terenurilor din intravilanul și extravilanul localităților va fi simplificată după intrarea în vigoare a modificărilor aduse legilor fondului funciar, aflate la președinte pentru promulgare.
În luna aprilie, Guvernul a anunţat declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate ce fac parte din Secţiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii.
Este vorba de localităţile Bogata, Cheţani, Cucerdea, Cuci, Iernut, Luduş şi Ogra din judeţul Mureş din cadrul obiectivului “Autostrada Braşov – Tîrgu-Mureş – Cluj – Oradea”.
Valeriu Russu