Rețete culinare vechi de 300 de ani, prezentate mâine la Tîrgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 2 mai 2019, 16:11
Rețetele sunt cuprinse în 3 volume, “Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, “Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului” și „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”.
Cititorii pot găsi în aceste volume cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, de varză à la Cluj sau de pâine de pe actualul teritoriu românesc, precum și ritualuri care însoțesc pregătirea mâncării.
Inițiatorul proiectului, Cosmin Dragomir:
Fiind totuși vorba despre o carte a cărei însemnătate este mai mult istorică decât culinară, nu trebuie să ne așteptăm la rețete cu timp de preparare sau temperaturi, până la urmă vorbim de 300 de ani de rețete. Sunt rețete pentru clasa de mijloc, ceea ce este ușor neașteptat pentru o carte de peste 3 secole, care, în mod normal, ar avea o arie de răspândire în clasa înaltă socială, nobiliară. Nu doar că se pot face în casă sau în restaurant, dar sunt un foarte bun punct de plecare. Plecăm de la o rețetă de câteva rânduri, iar de acolo putem îmbunătăți, putem aduce în modern acea rețetă.
Lansarea celor trei cărți de gastronomie ale editurii GastroArt va avea loc vineri, 3 mai, de la 17:30, la J’ai Bistrot Tîrgu Mureș.
Raluca Creţ