Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Reţeta Zilei

Reţeta Zilei

Publicat de radiomures, 12 martie 2016, 14:30

Aperitiv
600 gr fructe de mare
300 gr scoici saint Jacques
100 gr usturoi
100 gr alge de mare
80 gr unt
100 ml vin alb
Zeama de la o lămâie
Sare, piper

Se pune un vas cu apă la fiert în care se adaugă puțină sare. Când apa dă în clocot se pun fructele de mare spălate în prealabil și se lasă la fiert circa 5 minute. Se pun în strecurător după care se trag în unt. Pisăm usturoiul, adăugăm sucul de la lămâie, algele de mare și asezonăm cu sare și piper. Compoziția se amestecă bine și se adaugă fructele de mare și vinul. Se poate servi în cupe de șampanie sau chiar în cochiliile scoiciilor.

Fel principal
1 kg cotlet de porc
300 gr Kaiser
100 gr castraveți murați
50 gr muștar
50 ml ulei de măsline
100 ml ulei de floarea soarelui
Sare, piper.

Sos:
50 gr țelină
50 gr morcovi
50 gr păstârnac
200 gr pastă de roșii
70 gr ardei roșu
70 gr ceapă albă
20 gr usturoi
Ulei
Sare, piper, cimbru, oregano, zahăr.

Tăiem cotletul de porc rezultând 10 porții pe care le batem pentru frăgezire si le ungem cu muștar și castraveți tăiați bastonașe. Tăiem și kaiserul, iar împreună cu castraveții tăiați bastonașe, rulăm cotletele, le asezonăm cu sare și piper și le dăm prin făină, după care le prăjim în ulei la foc domol pe ambele părți. După ce au fost prăjite se scot afară și se lasă la scurs de surplusul de ulei pe o foiae de hârtie.
Sosul: Curățăm legumele de coajă și le răzălim pe răzălitoarea mare, iar ceapa o tăiem cubulețe mărunte. Într-o cratiță punem uleiul la încins și adăugăm toate legumele pe care le călim puțin până devin moi. Adăugăm pasta de roșii, o călim 2 minute după care se adaugă apă cât să le acopere și se asezonează cu sare, piper, zăhăr, oregano, cimbru și usturoi. Se lasă la fiert la foc mic până scade și devine un sos mai consistent. În sosul obținut se pun cotletele rulate și se da un clocot pentru încă 2 minute până se pătrund gusturile.

Desert

500 ml smântână dulce
200 ml lapte gras
80 gr zahăr
30 gr unt
20 gr gelatină
200 ml sirop de fructe
2 fiole de esență de vanilie
Sare

Smântâna și laptele se încălzesc la foc domol după care se adaugă zahărul și vanilia și se lasă la fiert timp de 2 minute. Compoziția se ia de pe foc și se lasă la rece 10 minute, după care se adaugă gelatine care în prealabil a fost pusă la hidratat și se amestecă bine.
Se lasă să se odihnească 20 de minute.
Se ung 6 forme de budincă cu unt după care se toarnă compoziția în forme și se lasă la rece 12 ore.
La servire se răstoarnă cupele cu budincă pe farfurie peste care se toarnă siropul de fructe și se decorează cu fructe proaspete de sezon.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

extras emis. Sâmbete cu Zâmbete

UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș
Social marți, 22 aprilie 2025, 14:31

UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș

UPDATE ORA 15:20 Accident mortal, în județul Mureș Polițiștii din Sighișoara au fost sesizați, în această după-amiază, cu privire la...

UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș
Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna vor primi un ajutor de la stat
Social marți, 22 aprilie 2025, 10:01

Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna vor primi un ajutor de la stat

Crescătorii de porci vor primi un ajutor de la stat printr-o schemă de minimis pentru a-și mări efectivele de animale; ei vor încasa câte 2.300...

Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna vor primi un ajutor de la stat
Titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti, pentru patru personalități din Sf. Gheorghe
Social luni, 21 aprilie 2025, 14:53

Titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti, pentru patru personalități din Sf. Gheorghe

Ceremonia de decernare a titlurilor va avea loc în 23 aprilie, la Biserica ”Sf. Gheorghe” din Deal, după săvârşirea Sfintei Liturghii...

Titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti, pentru patru personalități din Sf. Gheorghe
Papa Francisc, al doilea suveran Pontif care a vizitat România
Social luni, 21 aprilie 2025, 14:46

Papa Francisc, al doilea suveran Pontif care a vizitat România

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoştinţă în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai...

Papa Francisc, al doilea suveran Pontif care a vizitat România
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:52

Valori ridicate de trafic pe DN1 Brașov- București

La această oră, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN1, pe direcția Brașov – București, din cauza valorilor mari de trafic....

Valori ridicate de trafic pe DN1 Brașov- București
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:37

Mesajele liderilor europeni după moartea Papei Francisc

Papa Francisc a fost un simbol al smereniei, al compasiunii și al angajamentului neobosit pentru pace și dreptate, un prieten apropiat al poporului...

Mesajele liderilor europeni după moartea Papei Francisc
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:27

Pericol de explozie eliminat, la un bloc din Tg.Mureș

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați cu puțin timp în urmă (ora 12,30) să intervină pe B-dul 1848 din...

Pericol de explozie eliminat, la un bloc din Tg.Mureș
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:26

Comunitatea din Rimetea își lansează sezonul turistic

26 de afaceri locale din turism au înființat Asociația de Management a Destinației Turistice Rimetea, jud. Harghita. Sâmbătă, 26 aprilie,...

Comunitatea din Rimetea își lansează sezonul turistic