Restricțiile impuse de pandemie îi alungă pe turiști de la Sovata

Publicat de Corina Muntean, 21 august 2020, 11:58
În această perioadă, turiștii și-au schimbat complet comportamentul, spun operatorii din turism, care abia mai supraviețuiesc din cuza restricțiilor impuse de pandemie.
Oamenii nu mai zăbovesc prea mult în stațiune, mai ales dacă se înrăutățește vremea, în condițiile în care restaurantele și piscinele sunt închise.
O problemă pe care operatorii din turismul balnear au semnalat-o autorităților dar fără nici un rezultat este aceea privind pericolul de îmbolnăvire a celor care fac tratament și sunt nevoiți apoi să servească masa afară.
Directorul Balenoclimaterica Sovata, Nagy Fülöp:
Obișnuința de a cheltui este radical modificată. Oamenii sunt mult mai prudenți, mult mai calculați, vin pe perioade scurte de ședere. Sunt cu restricții asupra activității tocmai elementele principale, deci dacă e vreme urâtă și nu poți să faci baie în Lacul Ursu, nu poți să faci baie nici în piscinele interioare. Deci, se duce la tratament unde face baie cu apă sărată la vană, că la piscină se îmbolnăvește (de covid), sau îi face o împachetare cu nămol care-i la 38-40 de grade Celsius și se duce și se așează pe o terasă bine răcită ca să servească masa. Omul indiferent cu ce probleme vine, se îmbolnăvește de reumatism…
România este singura țară din Uniunea Europeană care încă are restaurantele închise, precum și orice activitate turistică interioară, motiv pentru care cifra de afaceri a industriei HoReCa a scăzut cu 70%.
Odată cu răcirea vremii aceștia cred că afacerile lor vor mai scădea cu încă 20%.
Reprezentanții hotelierilor din Sovata spun că, pentru prima dată, au avut hotelurile goale luni de zile și nu au nici rezervări făcute pentru perioada următoare.
Cristina Bulbescu