Resemnare, revoltă și indiferență față de scumpirile din ultimele zile

Publicat de radiomures, 3 octombrie 2017, 14:26
Creșterea de la 1 octombrie a prețului gazului, carburantului și curentului electric, conduce la scumpiri în lanț a tuturor produselor, alimentare și nealimentare.
Oamenii au observat deja scumpiri la produsele lactate și țigări.
Unora nu le pasă, cei mai mulți sunt revoltați, iar alții resemnați, precizând că s-au obișnuit cu astfel de decizii guvernamentale:
Analistul economic Mircea Coșea apreciază că aceste scumpiri erau de așteptat, în urma creșterii salariilor și pensiilor, dar respinge ideea potrivit căreia România s-ar îndrepta spre o criză asemănătoare cu cea prin care a trecut Grecia cu aproape 10 ani în urmă:
Asistăm la o mărire a prețurilor, alimentată și de creșterea utilităților și de acciza la benzină. Economic este un lucru normal, dar greșit din punctul de vedere al politicii economice. Aceste lucruri trebuiau făcute gradual, după o consolidare a masei de impozitare, printr-o creștere a numărului locurilor de muncă. Resping acest mesaj, să nu creadă lumea cumva că suntem într-un an de criză, dar unii indicatori ai dezvoltării economice seamămnă foarte mult cu ce s-a întâmplat în Grecia în perioada 2008-2010. Deosebirea față de Grecia este că România are totuși o creștere economică mare, și, paradoxal, nu suntem în zona euro, deci cursul de schimb poate favoriza exportul, și ar trebui să se pună accent pe industrie.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile producției industriale au crescut cu 4,1% în luna august, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cel mai important salt, de 4,9%, l-a înregistrat industria energetică, urmată cu 4,4% de industria bunurilor intermediare, 3,8% la produsele de folosință îndelungată și 3,4% la bunurile de uz curent.
În România, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă a fost liberalizat.
Valeriu Russu