Reprezentanții românilor din Harghita și Covasna cer sprijinul statului

Publicat de radiomures, 16 august 2017, 18:16
Aceștia au atras atenția, miercuri, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că situația lor este una ‘delicată’, că le este tot mai greu să-și păstreze identitatea și că este nevoie ca statul român să își asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă.
Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, părintele Sebastian Pârvu, a atras atenția că românii din cele două județe se confruntă cu o lipsă de subfinanțare a instituțiilor lor identitare, iar tinerii părăsesc zona din cauză că nu își găsesc locuri de muncă.
Președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, spune că faptul că românii din Harghita și Covasna pleacă din zonă reprezintă o vulnerabilitate a statului român și se poate transforma într-o problemă de siguranță națională.
El a subliniat că, românii pleacă din zonă pentru că nu pot să-și păstreze identitatea și nu pot să aibă un loc de muncă, ‘dacă nu cunosc limba maghiară’, iar pe de altă parte, în comunitățile rurale se produce un fenomen de maghiarizare și de asimilare a populației majoritare. El a dat exemplul satului Doboi, din Harghita, unde etnicii români vorbesc limba română doar la biserică, iar între ei vorbesc în limba maghiară.