Reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor salută sprijinul acordat de autoritățile județului Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 februarie 2021, 18:04 / actualizat: 4 februarie 2021, 17:27
Reprezentanta Asociației de protecția animalelor ”Life for cats”, Ramona Rusu afirmă că apariția Serviciului public de adăpostire a animalelor domestice și sălbatice e o inițiativă foarte bună a CJ Mureș, care speră să și funcționeze.
Ea subliniază că există mii de pisici fără stăpân numai în Tg. Mureș, iar costurile sterilizării în masă sunt foarte mari:
Legi sunt o grămadă pentru protecția animalelor, dar din păcate niciuna din ele nu funcționează. Cele mai importante sunt fondurile pentru sterilizarea animalelor fără stăpân. Chiar dacă o să se ajungă în etapa în care o se se dea anumite fonduri, sunt mii de pisici numai pe raza orașului – să nu vorbim de sate! – unde se practică aceeași metodă barbară, de a îneca puiul nou născut sau de a-i abandona în păduri. Deci tratamentul e o treabă foarte bine venită, dar singurul mod de a opri suferința lor e sterilizarea în masă și aici e vorba de costuri foarte mari.
Reprezentanta Adăpostului pentru câini aparținând Primăriei Tg. Mureș, Emilia Nagy apreciază și ea această inițiativă a CJ Mureș și insistă, la rândul ei, asupra campaniilor de sterilizare sau castrare a animalelor:
Noi de ani lucrăm cu câini cu și fără stăpân si în 12 ani am reușit să rezolvăm problema doar în proporție de 70-75 la sută, pentru că tot timpul ne confruntăm cu câini care apar peste noapte în orice colț al orașului. Tocmai din cauză că sterilizările, castrările nu se practică așa cum o cere legea. În momentul de față avem 122 de câini, la o capacitate a adăpostului de 320 de capete.
Adăpostul de câini al Tg. Mureșului are de mai mulți ani un protocol de colaborare cu un ONG din Germania, care îi ajută și cu adopțiile și cu alte donații, hrană etc.
Valeriu Russu