Reorganizarea administrativă și descentralizarea sunt motoarele dezvoltării locale
Publicat de radiomures, 20 iunie 2017, 19:37 / actualizat: 20 iunie 2017, 20:54
Este una dintre concluziile trase de participanții la ședința ordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, care a avut loc astăzi la Sovata.
Astfel, secretarul de stat al landului Brandenburg, Anne Quart, a recunoscut că imaginea României în Germania este negativă în general, însă ce a văzut în vizita sa în Regiunea Centru a României contrazice acest lucru:
Ceea ce am putut constata la fața locului, aici, și în cadrul întâlnirilor de care am avut parte și ieri, este că există o foarte mare dinamică în ceea ce se întâmplă aici, la dumneavoastră, din punctul de vedere al procesului de dezvoltare, chiar și în comparație cu alte regiuni din România. Și, în ciuda problemelor cu care se confruntă administrațiile publice, am avut plăcerea să constat că există oameni foarte bine pregătiți, care abordează aceste proiecte cu idei foarte creative, în interesul direct al cetățenilor regiunii și al județelor dumneavoastră, adică exact ce-mi imaginez că se întâmplă printr-o administrație modernă. Și pentru că și noi, în landul Brandenburg, ne aflăm în același proces de modernizare a administrației, sunt sigură că și pe viitor aceasta poate fi o temă de colaborare, de schimb de experiență. Ceea ce eu, ca secretar de stat pentru afaceri europene, susțin- acest principiu al subsidiarității în cadrul Uniunii Europene.”
Președintele în exercițiu al CDR Centru, Tamás Sándor, președintele al CJ Covasna, a arătat că, spre deosebire de regiunile de dezvoltare românești, în Germania landurile sunt și regiuni administrative, ceea ce le conferă anvantaje.
El susține că, în România, în loc de descentralizarea promisă, se produce o masivă recentralizare a deciziilor:
Intenția noastră ar fi ca și România să copieze, în sensul pozitiv al cuvântului, acele bune practici care au adus avantaj populației în Germania, în ceea ce înseamnă descentralizare și regionalizare corectă. În România, în loc de descentralizare, este o recentralizare masivă. La proiectele europene, suntem la jumătatea ciclului financiar și abia acum au început să se deschidă câteva axe. Nu ni se pare normal, ca reprezentanți ai autorităților publice locale, care am muncit ani de zile, ca, după doi ani, să trebuiască să ne reînnoim proiectele”.
Directorul ADR Centru, Simion Crețu, a amintit relația de 15 ani pe care Agenția o are cu landul Brandenburg, și care poate deveni un veritabil ghid de bune practici pentru Regiunea Centru:
Considerăm că printr-o asemenea relație putem să continuăm să parcurgem, oarecum, împreună procesul de integrare europeană, bunele practici să fie preluate și de către noi pe mai multe zone. Pentru că dezvoltarea regională se adresează, în primul rând, cetățenilor din această regiune. Regiunile de dezvoltare din România s-au creat în contextul aderării la Uniunea Europeană, ca o condiție de a negocia capitolul 21 – dezvoltarea regională. S-au creat regiuni statistice, dar acum funcționarea și nevoia vor fi o decizie politică”.
Astăzi, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Centru a adoptat Strategia de Cercetare şi Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă a Regiunii, necesară pentru promovarea transferului tehnologic.
Astfel, alocarea pentru această zonă este de 24,26 milioane euro de la Uniunea Europeană, plus cofinanţarea de la bugetul de stat.
Banii vor fi folosiți pentru infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, pentru sprijinirea parcurilor ştiinţifice şi tehnologice şi pentru IMM-uri, în parteneriat cu entităţile de transfer tehnologic.
Valeriu Russu