Reorganizarea administrativă se poate face, dar este nevoie de multă muncă, cred politicienii mureșeni
Publicat de Stan Lucian, 21 ianuarie 2025, 14:33
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României.
Deputatul PNL şi liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, spune că actuala organizare administrativ-teritorială este depăşită, iar realizarea unui astfel de proiect presupune foarte multă muncă:
“Organizarea administrativă nu poate fi făcută fără muncă şi această muncă presupune ca măcar principalele două partide să lucreze un an, doi sau poate chiar trei ani, şi atunci să vii cu un proiect pentru că adâncimea, cu ghilimelele de rigoare, a unei reforme administrative este de anvergură, nu poţi să o faci peste noapte prin ordonanţă de urgenţă. Ea va trebui să fie o lege organică şi va trebui să corespundă nevoilor de astăzi.”
Primarii din Mureş sunt de părere că o astfel de măsură nu ar rezolva probleme bugetare, din contră, ar fi o piedică în accesarea de fonduri pentru investiţii, a declarat pentru Radio Târgu Mureș primarul oraşului Sovata, Fülöp László Zsolt (UDMR):
“Un sat care e sat alăturat nouă ce câştigă dacă va fi alipit de Sovata? Nu va putea depune proiecte pe fonduri europene, doar oraşul va putea. Nu se poate destrăma totul dintr-odată. Restructurarea administrativă de unde va începe, de sus sau de jos?”
Mai mult decât atât, din perspectiva actelor administrative care ar trebui schimbate volumul de muncă ar creşte substantial, crede primarul comunei Sântana de Mureş, Dumitru Moldovan (PSD):
“Noi momentan lucrăm la cadastrarea generală, ori imaginaţi-vă ce va însemna comasarea mai multor uat-uri în care toate actele care se emit la momentul actual să fie modificate. Eu lucrând în administraţie de 15 ani nu pot să-mi imaginez modul în care se va realiza această lucrare. Oricum va fi una enorm de mare, ca principiu nu ar fi un lucru rău, dar munca care va trebui depusă va fi enormă”
Tema reorganizării administrative nu este una nouă și revine periodic în discuție, fără să se întâmple însă ceva.
În mai 2023, la 42 de ani de la ultima reorganizare teritorială a României, a fost depus un proiect care prevedea reducerea la 12 a numărului județelor și comasarea unor localități, dar inițiativa a fost respinsă de ambele Camere ale Parlamentului.
Autor: Sanda Vițelar