Relocarea urșilor nu este o soluție, cred vânătorii harghiteni

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 aprilie 2021, 11:38 / actualizat: 6 aprilie 2021, 16:12
Ei nu mai sunt obișnuiți să se hrănească în natură și oriunde vor fi mutați tot în preajma oamenilor se vor plasa, apreciază preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Topliţa, Constantin Iacob.
Acesta a făcut referire la un urs care, de câteva zile, intră în localitatea harghiteană Subcetate în căutare de hrană, și care va fi relocat, autorităţile făcând demersuri în acest sens.
Constantin Iacob pledează pentru eliminarea acestor animale, prin stabilirea unei cote de extracţie, în condițiile în care numărul de urși din România aproape s-a dublat în ultimii 5 ani:
Relocarea nu e o soluție – eventual dacă îi duce în Siberia, dar în România unde sunt aproape așezările omenești, dacă a ajuns în tangență cu omul, ursul nu se mai știe hrăni în pădure. În 40 de ani am văzut multe accidente om-urs, ca atare trebuie să găsim metodele să facem niște extrageri, care reprezintă o normalitate. În 2016 au fost 6500 de urși și de atunci în fiecare an 1000 de femele au pui. Acum, în România, sunt cam 11.000. De aceea sunt și în zona Mureșului, pentru că lanțul trofic îi împinge din munte, unde sunt urșii mari, dominanți, iar ăștia mici nu au ce căuta.
Comisarul Kovasznai Sandor, de la Garda de Mediu Harghita, a precizat că este vorba de un urs tânăr care de o săptămână tot intră în localitatea Subcetate, a distrus o stupină, şi îi sperie pe oameni.
Acesta precizează că ieri a fost trimisă la Ministerul Mediului solicitarea de relocare, însă recunoaște că acest urs a devenit dependent de om:
Nu e singurul, deja a fost în 1 aprilie o ursoaică relocată cu doi pui. Nu mă pronunț asupra opiniei vânătorilor, însă acest urs are un an și ceva. Problema e că e prea mare pentru a fi dus în sălbăticie, deja acolo nu se mai poate adapta, e prea asociat cu oamenii. Și fiind mic, Ministerul Mediului nu își dă acordul pentru recoltare prin împușcare. Deci soluția e să îl ducem la sanctuarul din Zărnești.
În acest an, în Harghita au mai fost relocaţi doi urşi de aproximativ doi ani, aflați lângă Gheorgheni și Ditrău, precum şi o ursoaică cu doi pui, pe care i-a fătat într-un bârlog făcut sub un teren de fotbal din staţiunea Izvoru Mureşului.
Valeriu Russu