[VIDEO] Punctul pe I cu Radu Florea – Relaxare fiscală să fie, da’ de când și până unde…
Publicat de RADU FLOREA, 24 februarie 2015, 00:17 / actualizat: 24 februarie 2015, 8:40
Relaxare fiscală să fie…, dar de când și până unde?
Propunerile optimiste de reducerea taxelor cum nu s-a mai văzut și nici aplicat vreodată în țara asta, nasc discuții și scenarii diverse. Mai toată lumea e de părere că, la fel ca și masterplanul de autostrăzi, așa și proiectul de cod fiscal arată frumos, dar fără o bază în realitate.
Reducerile de TVA în general cu 4% și la alimentele de bază de pînă la 9%, a CAS-urilor la angajator cât și la muncitor, a cotei unice de impozitare de la 16 la 14 procente, a impozitelor pe venituri din dividende, a accizelor la combustibili și alcool, eliminarea chiar a impozitului pe construcțiile speciale, toate vin în avalanșa stârnită, probabil, de disperarea guvernului Ponta 4 de a se agăța de putere pînă poate. Și mai poate, până mai are o majoritate parlamentară. La temelia căreia sapă mărunt, precum contele de Monte Cristo în celulă, liberalii în varii alianțe și jocuri de culise cu te miri cine și ce deputați și senatori, independenți ori neafiliați, dar orientabili, după cum bate vântul schimbării. Cert este că după acciza la combustibil care i-a oprit pe transportatori să-și facă plinul până la granița de vest a României, după scandalul taxei pe stâlp, nu mai rămăsese de taxat decât aerul respirat în spațiul public, altfel… un bun al întregului popor, nu!?
Dar vin alegerile pentru un nou parlament la anul, iar cine a luat aminte la cele întâmplate în rândul electoratului deșteptat la prezidențiale, are de ce să se teamă; simte că întreaga clasă politică e în derivă, precum Titanicul între ghețuri și fiori reci pe șira spinării lăsați în siajul DNA, ieșit la vânătoare de rechini în oceanul corupției mioritice. După ce delegația FMI a plecat pe 9 februarie, fără o scrisoare de intenție din partea guvernului român care să garanteze liberalizarea prețului la gaze naturale pentru populație din primăvară, un purtător de cuvânt al finanțelor mondiale citat de mediafax.ro a declarat că tăierile de taxe propuse prin noul proiect de Cod Fiscal din România trebuie analizate cu grijă, iar președintele Klaus Iohannis a declarat joia trecută la televizor, că ce e pe hârtie arată bine, dar nu are susținere reală și trebuie dezbătut serios, în timp, cu specialiști și cu partenerii de dialog social, nu așa pe picior, în două săptămâni.
Adevărul cifrelor arată că ambițioasele reduceri de taxe și impozite ar ridica neîncasările la 37 de mld de lei în următorii patru ani, asta vine cu aproximație vreo 9 mld de Euro. Numai pentru anul viitor, impactul negativ al optimistului scenariu de cod fiscal ar văduvi bugetul de stat de 16,4 miliarde de lei din care 11,5 miliarde de lei de pe urma scăderii de TVA. În atari condiții, este evident că deși toată lumea își dorește relaxarea fiscală, ideea este dacă ne și putem permite una ca asta?!
Am întrebat și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea