Relațiile economice dintre România și Rusia s-au deteriorat de dinainte de război, în timp ce în raport cu Ucraina acestea au devenit din ce în ce mai strânse
Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2022, 11:00 / actualizat: 10 august 2022, 21:48
În 2020, Rusia de-abia a intrat în top 20 investitori străini în România, în timp ce Ucraina este în creștere, pe locul 21 în topul schimburilor comerciale și în top 10 destinații pentru investițiile străine directe ale românilor.
Prin războiul din Ucraina, un singur decident politic afectează direct și ireversibil viețile a peste 188 de milioane de cetățeni ucraineni și ruși. România și-a demonstrat imediat solidaritatea față de Ucraina, trimițând ajutoare și oferind asistență economică, financiară, socială, educațională și sanitară refugiaților. Dar trebuie să remarcăm și faptul că și înainte de război, relațiile economice dintre cele două țări erau pe o linie ascendentă, în timp ce relațiile cu Rusia s-au deteriorat de dinainte de războiul din Ucraina. Astfel, potrivit unei analize KeysFin, Ucraina a ajuns al 21-lea partener comercial al României în 2020, iar Federația Rusă, în ciuda mărimii sale, abia al 18-lea. Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre România și Ucraina a scăzut cu 1,7% față de 2019 și a fost cu 7% sub nivelul record atins în 2011, ajungând la peste 1,5 miliarde de euro respectiv 1,1% din total în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În 2022, aproape 600 de companii românești (114 mari, 215 medii, 166 mici și 99 de microîntreprinderi) au exportat în Ucraina în principal mașini și echipamente pentru transport, mărfuri clasificate în principal după materia primă (piele, cauciuc, articole din lemn, hârtie, fier sau oțel) și produse chimice (15% din total), iar 1347 de firme (102 mari, 277 medii, 391 mici și 577 de microîntreprinderi) au importat din Ucraina mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă, mașini și echipamente pentru transport și materiale crude, necomestibile exclusiv combustibil. În ce privește Rusia, valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) a scăzut cu 36% față de 2019 și a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungând totuși la peste 2,6 miliarde de euro respectiv 1,8% din total în 2020. Iar relațiile se vor deteriora și mai puternic, avertizează analiștii KeysFin. Pachetul de măsuri economice al Uniunii Europene, în special excluderea din SWIFT va genera blocaje de ordin financiar pe întreg lanțul pentru companiile locale care își păstrează relațiile comerciale în Rusia.
De aceea, în contextul războiului actual este necesar ca managerii să verifice companiile cu care colaborează, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neîncasare creanțe sau de insolvență. Indiferent cum și când se va sfârși războiul de la Est, este clar că relațiile economice cu Federația rusă sunt profund afectate și nu vor cunoaște mulți ani de-aici încolo un progres. Ceea ce, din păcate, este în detrimentul ambelor părți.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.