Reintroducerea în 2022 a voucherelor de vacanță poate salva industria ospitalității
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 noiembrie 2021, 15:07 / actualizat: 25 noiembrie 2021, 8:14
24 de organizații de profil reunite sub numele Alianța pentru Turism, precum și alte organizații sindicale și patronale din domeniu susțin introducerea voucherelor de vacanță pe minimum 5 ani.
În condițiile crizei severe de personal din industria ospitalității, voucherele de vacanță sunt un factor puternic de motivare, mai ales pentru angajații din economia privată, a declarat reprezentantul APT, Adrian Voican.
Acesta speră ca noul guvern să se formeze cât mai repede, pentru a lua deciziile ce se impun:
Acest stimulent e absolut necesar, mai ales pentru domeniul privat în care voucherele de vacanță nu au pătruns în proporție foarte mare. Anul acesta am avut 52 de milioane de euro acordați de angajatori privați pentru motivarea angajaților. Turismul a fost foarte afectat iar compensarea pierderilor a venit parțial, suntem aproape în decembrie 2021 și vorbim de acordarea compensațiilor pentru 2020! Multe țări au introdus forme asemănătoare ca să stimuleze turismul, e un instrument extrem de puternic, care în 10 ani a triplat numărul de unități de cazare clasificate din România și a dublat numărul de locuri de cazare.
Alianța pentru Turism susține că impactul bugetar al acordării voucherelor de vacanță este sustenabil economic, sumele regăsindu-se rapid în economia țării.
Adrian Voican:
În anii de vârf, când s-au aplicat voucherele de vacanță, impactul bugetar a fost de aproximativ 300 milioane de euro. Dar e o investiție nu este o cheltuială, pentru că banii se întorc, la fiecare leu pe care în ghilimele îi cheltuiește statul român pentru vouchere de vacanță, în primă fază se întorc 10% pentru că sunt un impozit direct, iar în a doua fază se întorc până la 52 de bani, adică 0,52 la 1 leu în economie, asta fără să socotim impactul indirect al industriilor conexe – alimente, băuturi, transport.
Federația Industriei Hoteliere din România, susține la rândul său că e nevoie de ajustări la proiectul de lege prin care se vor acorda și anul viitor aceste vouchere, inclusiv repartizarea uniformă a acestora în toată țara.
Președintele Federației, Călin Ile, amintește de marile pierderi de angajați din industria ospitalității, care au ajuns până la 40 la sută:
E nevoie poate mai mult pentru extrasezon, nu acceptăm ca ele să fie mai mult pentru anumite zone ale țării, trebuie să fie, în spiritul concurenței loiale, pentru toate zonele țării. În contextul cererii scăzute cu care ne confruntăm acum, ne va ajuta foarte mult ca acest program de vouchere să continue în 2022. Noi am avut un val de pierdere de angajați anul trecut, cu primul val pandemic de circa 30 la sută din forța de muncă, iar acum cu aceste restricții riscăm să mai pierdem 10 la sută. Pierdem bucătari, pierdem ospătari, recepționeri, care au mers să lucreze la firme de curierat sau pe șantier sau unii în IT, și va fi foarte greu să îi aducem înapoi dacă mai reducem volumul de activitate.
Creșterea motivației și eficienței angajaților, refacerea energiei fizice și intelectuale a populației active a țării, slăbite de pandemie, prin ultilizarea voucherelor de vacanță constituie un beneficiu esențial adus forței de muncă din economia românească, transmit reprezentanții industriei HoReCa.
Valeriu Russu