Regulile pentru încheierea contractelor bancare vor fi modificate

Publicat de radiomures, 26 ianuarie 2016, 16:10
Protecţia Consumatorilor propune noi reguli pentru încheierea unui contract bancar, printr-un proiect de lege aflat în dezbatere publică.
Potrivit acestuia, băncile nu pot percepe comision de analiză a dosarului în cazul în care nu se acordă creditul.
Mai mult, pe parcursul derulării contractului este interzisă majorarea sau introducerea de noi comisioane, cu excepţia produselor sau serviciilor solicitate în plus de consumator. La cererea consumatorului, se poate face convertirea în orice moment a creditelor contractate în monedă străină.
Protecția Consumatorilor speră ca, după adoptarea modificărilor, numărul reclamaţiilor să scadă.
În prezent, cele mai multe plângeri privesc clauzele abuzive din contracte, a explicat directorul CRPC Braşov, Sorin Susanu:
Bineînţeles, există şi alte chestiuni referitoare la informare. Exista o problemă care, din fericire, am reuşit să o reglementăm, referitoare la informaţiile de la bancomate, unde de multe ori se percepeau comisioane care nu erau aduse la cunoştinţa consumatorului, lucru care le prejudicia drepturile, dar chestiunea s-a rezolvat, iar în momentul de faţă, fiecare bancomat are obligaţia să afişeze cu exactitate comisioanele, şi doar dacă clientul îşi dă acordul se poate face tranzacţia. Există reclamaţii referitoare la faptul că se practică o poprire a unor sume de bani în condiţii anormale, adică câteodată se realizează această oprire a sumelor peste procentul maxim legal admis.”
Sorin Susanu le transmite celor care iau credite de la bancă să citească cu atenţie clauzele contractuale, pentru a evita viitoarele conflicte.
Îi rog pe toţi consumatorii să fie deosebit de atenţi atunci când semnează un document cu instituţia financiar-bancară. Trebuie să ştie că instituţia financiar-bancară are obligaţia, dacă i se solicită, să pună la dispoziţie într-o formă scrisă documentul pe care urmează să îl semneze, iar consumatorul are dreptul să ia acest model de convenţie să îl studieze. Recomand să facă acest lucru, şi orice termen sau clauză pe care nu le înţeleg foarte bine să le discute cu o persoană abilitată în acest sens.”
Proiectul de lege se adresează celor care iau credite garantate cu imobile şi transpune în legislaţia naţională prevederile europene.
Raluca Creţ
Foto: www.stirinefiltrate.ro