Regizorul Dan Pița, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025

Publicat de APETRI MARGARETA, 23 aprilie 2025, 12:53
Personalitate marcantă a cinematografiei românești și a Generației ’70, Dan Pița a impus o stilistică originală încă de la debutul său. Talentul său a fost recunoscut și internațional, având în palmares premii la festivalurile de film de la Berlin și Veneția.
Dan Pița a debutat în lungmetraj cu documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970), realizat împreună cu Andrei Cătălin Băleanu, Petre Bokor, Mircea Veroiu și Youssouff Aidaby. O cronică extraordinară a inundațiilor devastatoare de pe teritoriul țării din acel an, filmul a fost recompensat cu o diplomă de onoare la Festivalul internațional de film pentru tineret din Cannes, 1973.
Dan Pița și Mircea Veroiu au regizat, în 1972, „Nunta de piatră”, o producție formată din două mediu-metraje – Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) și Ca la nuntă (r. Dan Pița), bazate pe scrierile lui Ion Agârbiceanu. Acțiunea se petrece în Roșia Montană la începutul anilor 1900 și surprinde în mod exemplar culoarea locală și viața țăranilor români. Cele două mediu-metraje au fost achiziționate pentru arhiva Muzeului de Artă Modernă din New York. Pița va colabora cu Veroiu și pentru filmul „Duhul aurului” (1974), inspirat de asemenea din scrierile lui Ion Agârbiceanu și de viața într-o așezare minieră din Munții Apuseni.
De numele lui Dan Pița se leagă și una dintre cele mai de succes trilogii din cinematografia română – „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Artista, dolarii și ardelenii” (1980), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981). Cu un trio imbatabil în rolurile principale – Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Mircea Diaconu – seria western urmărește aventurile a trei frați români plecați în Statele Unite ale Americii. Cu o producție enormă pentru vremurile respective, filmele au intrat rapid în topul celor mai apreciate și vizionate filme românești.
În 2009, Dan Piţa a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În 2010, a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, în cadrul unei ceremonii prin care instituția de teatru a celebrat 60 de ani de la înființare. La 18 decembrie 2015, regizorul a primit Premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, pentru întreaga sa creaţie, din partea Academiei Române.
Premiul pentru Întreaga Activitate va fi înmânat regizorului Dan Pița în cadrul Galei Premiilor Gopo 2025.
Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie.
Autor: Diana Gherendi